De heropening van It Wâldhûs was een feestelijk gebeuren.
De heropening van It Wâldhûs was een feestelijk gebeuren. Foto: Sietse de Boer

Wâldhûs Wijnjewoude is weer bij de tijd

Nieuws

WIJNJEWOUDE Draaiorgel De Fruitschalen speelt zaterdag vrolijke muziek als de vijftien bewoners van It Wâldhûs in optocht naar buiten komen. Daar staan op de eerste rij stoelen voor hen gereserveerd. Het is feest in het wooncomplex. De overlast is voorbij, alle stof en lawaai zijn al bijna vergeten. De oudere bewoners zijn nu vooral tevreden met het resultaat. Aldert Voolstra van de werkgroep ouderenhuisvesting haalde aan wat hij een bewoner had horen zeggen tegen een van de bouwers. “It wie bytiden in drokte, mar ik sil jim wol misse.” Waarop de bouwvakker aankondigde nog een keer langs te komen voor een kop koffie. “Nim de frou dan ek mei”, was de reactie. Voolstra: “Dat seit genôch, tink ik.”


In de zestien appartementen zijn de drempels verdwenen en deuren breder gemaakt. Zodat thuis alle benodigde zorg kan worden gegeven. Voolstra: “Dat wie in winsk út it doarp, wy binne der al sûnt 2014 mei dwaande. De âlderen wennen hjir moai by elkoar, mar as der mear soarch nedich wie, dan koe dat hjir net. Dat moast oars. It is belangryk dat âlderen yn it eigen doarp wenjen bliuwe kinne.” Het gebouw, eigendom van woningcorporatie Elkien, is nu weer helemaal bij de tijd. Het pand is goed geïsoleerd, op het dak liggen zonnepanelen. Net als voor alle andere adressen in het dorp was er ook voor de bewoners van It Wâldhûs 2.000 euro beschikbaar voor verduurzaming. “It is hiel moai dat dizze âldere bewenners mei elkoar sein ha dat se it jild brûke woene foar de sinnepanielen”, aldus Frans Pool van Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN). 

Wethouder Anko Postma, die de officiële openingshandeling voor zijn rekening nam, roemde het initiatief uit het dorp. “Het past helemaal in ons streven naar leefbaarheid en duurzaamheid. Wijnjewoude staat er met deze woonvorm, de nieuwe supermarkt, de sportvoorzieningen en het dorpshuis goed op.” Van de zestien woningen is er nog één beschikbaar. Het is volgens Nelleke Hulshof van Elkien lastig hier een bewoner voor te vinden. Al is ze niet ontevreden over de bezetting van It Wâldhûs. “Alle bewoners komen uit het dorp of directe omgeving, zoals het bedoeld is. In vergelijkbare complexen in Lippenhuizen en Tijnje is dat een stuk lastiger. Bij gebrek aan belangstelling uit het dorp zijn veel nieuwe bewoners daar afkomstig uit andere delen van het land.”