Ook succes voor Graal de Busset

Lippenhuizen De ‘Grosse Dekra Preis’ in Gelsenkirchen is dit weekend gewonnen door de Franse draver Graal de Busset, opnieuw een succes voor de paardentrainer Aonne de Wrede (70). Vorig jaar kwam De Wrede terug van zijn pensioen. Na een afwezigheid van twintig jaar in Nederland begon hij aan een schier onmogelijke klus. Voor Stâl Boppeslach in Lippenhuizen, die louter voor het goede doel koerst, moest hij van de afgeschreven Franse draver Fado de Padd weer een winnaar zien te maken. Dat lukte: in elf starts liep Fado, met toprijder John Dekker, tien keer naar het podium en verdiende daarmee ruim 20.000 euro voor Sportstichting Dol Fijn. 

Dat succes lijkt zich te gaan herhalen nu De Wrede ook het Franse paard Graal de Busset onder zijn hoede nam. Sinds september vorig jaar werkt hij met de kleine draver die ook helemaal leek te zijn afgeschreven als sportpaard. In slechts zeven starts won Graal inmiddels al tweemaal en was hij drie keer derde. Ook nu weer met Dekker aan de leidsels. 

De Wrede zelf blijft nuchter onder deze prestaties: “Ik pas me aan het paard aan en heb veel geduld met hen. Ze moeten het draven weer leuk gaan vinden. Dat is wat ik ze iedere dag probeer bij te brengen. Het is natuurlijk hartstikke leuk als ik daarin weer slaag.” De onder De Wrede opgeleefde Graal de Busset gaat nu zijn geluk beproeven bij een jonge trainer in Frankrijk. “Daar zijn meer startmogelijkheden en is het prijzengeld aantrekkelijker."