Veel woningeigenaren hebben door de almaar stijgende woningprijzen een forse overwaarde. Die overwaarde is op verschillende manier in te zetten.

Bijvoorbeeld bij het verduurzamen van de woning. Dat verdien je met de hoge energieprijzen eerder terug dan voorheen. Ook wooncomfort speelt hierin een rol. Een tweede optie is de huidige rente verlagen. Heb je nu een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie dan kan, door de hogere woningwaarde, mogelijk een renteopslag vervallen. Een derde optie is de woning verbouwen, vergroten of bijvoorbeeld de keuken of badkamer vernieuwen.  

Een vierde optie is de overwaarde gebruiken voor een schenking aan (klein-)kinderen. Hier zijn wel fiscale voorwaarden aan verbonden. Zo wordt de jubelton (een schenking van ruim 100.000 euro ten behoeve van het kopen van een eigen woning) in 2023 afgeschaft. Als je dit jaar schenkt dan dient het kind deze schenking uiterlijk in 2024 te gebruiken voor de eigen woning. Een vijfde optie om de overwaarde in te zetten, is een aanvulling op het pensioeninkomen. Heb je een beperkt pensioen dan kan je de overwaarde opnemen voor een extra financiĆ«le buffer en/of aanvulling op je pensioeninkomen. Een zesde optie is consumptieve besteding. Dit is een uitgave die niet aan het eigen huis wordt besteed, bijvoorbeeld het kopen van een camper, een vakantiehuis of de aanschaf van een nieuwe auto. 

Of je de overwaarde kunt opnemen hangt af van de huidige bank en het bestedingsdoel. Wij helpen je graag om te kijken wat er mogelijk is.

Christiaan Schipper