INGEZONDEN

Fietsen is niet gevaarlijk

In de Sa! Editie van week 16 werd geschreven over het gebruik van een fietshelm. Hierin wordt de indruk gewekt dat een helm nodig is om veilig te kunnen fietsen. Alhoewel ik het er zeker mee eens ben om een fietshelm te dragen op een 'snelle' fiets zoals een racefiets, e-bike of mountainbike, verdient het ook een weerwoord.

Het gebruik van een normale fiets is niet gevaarlijk. Het zijn juist de factoren rondom het fietsen die bijdragen aan gevaarlijke situaties. Een helm neemt die gevaarlijke situaties niet weg.

De Fietsersbond heeft in de top 10 problemen voor fietsers een aantal dingen benoemd die aangepakt zouden kunnen worden. Een paar voorbeelden: betere inrichting voor fietsers, langzamer rijdende automobilisten, een goed werkende fiets en het weren van automobilisten op drukke plekken. Voor wat betreft dat laatste heeft de gemeente Opsterland in de Hoofdstraat van Gorredijk de plank aardig misgeslagen.

Het aanmoedigen van helmgebruik is ‘blaming the victim’, een potentieel slachtoffer moet zich beschermen, in plaats van dat we de oorzaak wegnemen. Alsof we tegen meisjes zeggen dat ze geen te uitdagende kleding mogen dragen, omdat iemand anders zijn handen niet thuis kan houden.

Een fietshelm impliceert dat fietsen gevaarlijk is, maar juist allerlei factoren eromheen dragen bij aan het risico. Waarom richten we ons daar niet op? Daardoor kunnen we onze kinderen met een gerust hart veilig zelf naar school laten fietsen, in plaats van ze op de achterbank in de auto overal naartoe te brengen. Dat draagt dan ook bij aan het zelfstandig worden van onze jeugd en het helpt om een ander toenemend gezondheidsprobleem te verminderen: overgewicht.

Tot slot wordt in het artikel gesteld dat zestig procent van de gevallen met hersenletsel voorkomen hadden kunnen worden door het gebruik van een fietshelm. Los van de oorzaak van al die 'eenzijdige ongevallen', valt er wel iets voor te zeggen, maar als we naar absolute getallen kijken van mensen met hersenletsel als gevolg van een ongeluk in het verkeer, kunnen we meer letsel voorkomen door het gebruik van een helm…in de auto.

Ernst Kleinhuis
Langezwaag