Het jubilerende echtpaar Marie en Jan Brouwer.
Het jubilerende echtpaar Marie en Jan Brouwer. Foto: Sietse de Boer

Ze kennen elkaar al zeventig jaar. De eerste ontmoeting was vluchtig en stilzwijgend. Pas na een uitvoering van de zangvereniging kwam het thuisbrengertje. Op Koningsdag (27 april) waren Jan Brouwer (86) en Marie Tolsma (87) zestig jaar getrouwd.

! Renske Woudstra

Nij Beets Ze hebben er een beetje lang over gedaan, lacht Marie. “Ik woe boer wurde”, zegt Jan. “Mar dat wie yn dy tiid ek net sa maklik.” Van de tien kinderen was hij de middelste. Tot aan zijn diensttijd werkte hij bij heit op de boerderij in Haule. Daarna een aantal jaren als boerefeint bij verschillende boeren. Een jongere broer nam de ouderlijke boerderij over; Jan en Marie begonnen in Drenthe een eigen bedrijf met vijf koeien. Vier jaar later, in 1966, verhuisden ze naar de Kanaelwei Noard in Nij Beets, inmiddels met zestien koeien. “Stadichoan ha we útwreide.” In 1990 kochten ze van de Cornelia-Stichting de Beatrixboerderij aan de Domela Nieuwenhuisweg. De boerderij had een woonbestemming maar dankzij de ruilverkaveling konden ze er stallen bijbouwen. Een jaar later verhuisden ze met de levende have, inmiddels vijftig koeien en ook varkens. Het bedrijf ging verder onder de naam Molkfeebedriuw Beatrix Zathe. 

Op de schaats

Marie werd geboren in Nij Beets maar acht dagen na haar geboorte verhuisde ze naar buurtschap De Weper bij Oosterwolde, waar ze haar jeugd doorbracht als jongste van zes broers en een zuster. “Dêr wienen net in soad famkes op de buert, dus hie ik gjin boarters. Ik gie altyd mei de jonges it lân yn of we boarten yn it hea.” Op een dag ging Jan op de schaats naar de veemarkt in Leeuwarden. “We gienen mei in ploechje en soenen yn Nij Beets opstappe.” Hij kon met een van Marie haar broers meerijden naar het startpunt, zo kwam hij haar tegen in haar ouderlijk huis. Marie: “Letter, doe’t ik mei in freondin nei de muzykútfiering yn Donkerbroek wie, wie hy dêr ek. Doe hat hy my thúsbrocht en sa is it begûn.”

Mooie reizen

Jan en Marie hebben zeven zoons en een dochter, 22 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Jan werkte tot zijn 73e door op de boerderij, eerder had hij de maatschap al overgedaan aan zijn vierde zoon. "De ien nei jongste hat ek in skoft meiwurke yn de maatskip, hy is letter boer wurden yn Denemarken.” Jan en Marie kochten een burgerwoning even verderop aan de Domela Nieuwenhuisweg. "Dat wie wol even wennen. Mar ik gean alle dagen noch nei de pleats. Foarich jier ha ik alles noch swile.” Vanuit Denemarken maakten ze met hun zoon mooie reizen naar Noorwegen; driemaal gingen ze naar Canada waar veel familie woont. "Sjoch,” zegt Jan, "hast dit wolris sjoen?” Uit de kast haalt hij een glas met dobbelstenen. Het spelletje dat ze meenamen uit Canada en vaak samen spelen. Marie pakt een zakje met speelkaarten. "Dit is Skip-Bo, ek út Kanada.” Ze spelen graag spelletjes. "En we ha de hiele winter fan eigen tún iten”, zegt Jan die inmiddels de slaplanten alweer goed op gang heeft.