Preek van de Leek

Gorredijk De Preek van de Leek in de Mariakerk van Kortezwaag wordt op zondag 1 mei (10.30 uur) uitgesproken door Hester Simons, directeur Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het thema is ‘De mens als kerk’. Simons vertelt over haar drijfveren waarbij de kerk als metafoor gebruikt wordt om haar keuzes, motivatie, leven en loopbaan te duiden. De entree is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor onderhoud van de kerk.

Damshûs en Sudergemaal weer open

Nij Beets Op zondag 1 mei openen musea It Damshûs en It Sudergemaal de deuren weer voor publiek. Vanaf die dag starten ook de boottochten met mooie arrangementen. Mogelijk met koffie, gebak, lunch of diner, of voor familie- en bedrijfsuitjes. Zondag 1 mei gaat de eerste tocht naar het aquaduct/Pier’s Hiem, 7 mei naar de Kraanlannen, 15 mei naar It Sudergemaal, 21 mei naar aquaduct/Pier’s Hiem. Alle tochten starten (13.30 uur) bij It Damshûs. damshus.nl

Lentemarkt bij De Weefplaats

Hemrik Textielatelier De Weefplaats (Binnenwei 8) houdt op zaterdag 30 april (11.00-15.00 uur) een lentemarkt. Het is een extra feestelijke markt vanwege het tienjarig jubileum. Winkel en werkplaats zijn open, buiten staan kramen met tuinplanten, gekaarde en geverfde wol, zelfgemaakte kinderkleding en knuffels. Er zijn demonstraties van textielambachten en zelf weven of spinnen is mogelijk. Er wordt nog gezocht naar een vrijwillig chauffeur op dinsdagochtend. Informatie via 06-41636167.

Mooi of Zooi

Makkinga Op zaterdag 30 april wordt de tweede Vlomarkt van het jaar gehouden. Naast de vele kraampjes met allerhande koopwaar, is er dit keer ook iets nieuws in de vorm van ‘Mooi of Zooi'. Voor of in de kantine van het Grietenijhûs staat een kraam waar men bijzondere voorwerpen kan laten zien aan een drietal deskundigen. Zij bekijken de voorwerpen met een kritische blik en kunnen aangeven wat het precies is, of het mogelijk iets bijzonders is of dat het geen enkele waarde heeft en zo de kliko in kan. De deskundigen laten zich niet verleiden tot het vaststellen van een financiële waarde. ‘Mooi of Zooi' is een initiatief van werkgroep Mooi Makkinga.

Rommelmarkt

Wijnjewoude Op woensdag 4 mei (14.00-18.00 uur) is er weer een rommelmarkt op en bij het Evenemententerrein aan de Te Nijenhuiswei. Wie zelf iets wil verkopen, is vanaf 13.00 uur welkom. Reserveren is niet nodig, een standplaats kost 4 euro.

Parkenrondleiding Tropische Kas

Beetsterzaag Op zondag 1 mei (14.00-15.30 uur) organiseert de Tropische Kas een rondleiding met gids door het Lycklamapark en de overtuin van het Lyckla- mahuis. De deelnemers maken kennis met een groot aantal boeiende en bijzondere plekken in het park, zowel op het gebied van natuur als cultuurhistorie. Deelname: 6 euro (inclusief consumptie). tropischekas.nl