Koningsdag Tijnje

Tijnje Koningsdag 27 april (11.00 uur) wordt gevierd in dorpshuis De Trekkerstinte met een optreden van It Tynster Manljuskoar en It Tynster Popkoar. De koren zullen ook samen enkele nummers zingen. Er wordt een vrolijk en gevarieerd repertoire ten gehore gebracht. Na afloop is er een gezellige bijeenkomst in de foyer.

Dodenherdenking Gorredijk

Gorredijk Op 4 mei worden de slachtoffers herdacht die zijn gevallen als gevolg van oorlogen. Ook in Gorredijk heeft de Tweede Wereldoorlog zijn sporen nagelaten. Op de begraafplaats aan de Hegedyk wordt dit herdacht op woensdag 4 mei (19.30 uur) met het leggen van bloemen en twee minuten stilte. Iedereen is welkom. Kinderen die graag een bloemstuk willen leggen bij de graven van de gevallen piloten, kunnen dit doorgeven via herdenking4meigorredijk@gmail.com.

4 mei-viering Wijnjewoude

Wijnjewoude De 4 mei-bijeenkomst begint op woensdag 4 mei (19.40 uur) met opstellen aan het Tsjerkepaed. Na de stille omgang start Blazersgroep Wijnjewoude met spelen. Om 19.55 uur stelt het publiek zich op rond het monument waar de kranslegging, het lezen van een gedicht en de taptoe is. Na de twee minuten stilte volgt het zingen van het Wilhelmus met aansluitend het verhaal over de familie Welfing van wie twee zonen in de oorlog omkwamen. De herdenking wordt afgesloten met klokgelui.

Vijf Mei-concert 'De Blues van Kattenburg'

Beetsterzwaag In de Ontmoetingskerk is op donderdag 5 mei (16.00 uur) het klassieke Vijf Mei-concert door het Leo Smit Ensemble. In ‘De Blues van Dick Kattenburg’ verbeeldt acteur Harpert Michielsen het oorlogsverhaal van de Joodse componist Dick Kattenburg (1919-1944) en zijn leermeester Leo Smit (1900-1943). Met fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom komt de muziek van de in WOII vervolgde componisten tot leven. Er worden werken gespeeld van Dick Kattenburg en Leo Smit; tevens klinkt er muziek van Marius Flothuis, die in Kamp Vught gevangen zat wegens verzetsactiviteiten. Tijdens deze gevangenschap zag hij kans een aantal werken te componeren. Entree: 15 euro; t/m 18 jaar gratis. Kaarten via cultbee.nl.

Kunst voor Allen

Gersloot Zondag 1 mei (inloop vanaf 13.00 uur) opent de expositie ‘Kunst voor Allen’ in het Tripgemaal (Hooivaartsweg 14) met werk van Hein van Delft, Annemieke Harkema en Tjibbe Hooghiemstra. Tijdens de opening klinkt de door Ferdinand Domela Nieuwenhuis uitgesproken toespraak uit 1889, ingesproken door Frits Lambrechts. Zoals Domela streed voor Recht voor Allen, zo zou je kunnen zeggen dat Thom Mercuur dat deed voor de kunst. Bij de opening van Het Tripgemaal op 1 mei 1990 ging de eerste tentoonstelling over vader Ferdinand en zijn zoon de kunstenaar César. Sinds die dag is Het Tripgemaal verbonden met de sociale historie van de streek. Han Steenbruggen, directeur van Belvédère, verricht de opening, er is muziek van koor De Reade Hoeke. Tot en met 5 juni elke zondag (13.00-18.00 uur) en op afspraak geopend. Entree naar draagkracht.

Stroomopwaarts

Gorredijk Van 1 mei tot en met 10 juli is in Museum Opsterlân de tentoonstelling ‘Stroomopwaarts' te bekijken. Tal van historische kaarten brengen de gemeente in beeld. Om naar te kijken, maar ook om die oude locaties op te zoeken. Bezoekers worden uitgenodigd een foto te maken van de gevonden locaties en deze in te leveren via gorredijkmuseum@gmail.com of bij het museum. De foto's worden onderdeel van de tentoonstelling en er zijn leuke prijzen te winnen. ‘Stroomopwaarts' is een samenwerking van Museum Belvédère, Museum Dr8888, Museum Heerenveen, Museum Opsterlân en Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde.