Afbeelding

Amsterdamse speurneus uit Langezwaag

Beetsterzwaag In Lauswolt wordt op donderdag 21 april (10.30 uur) het boek ‘Het testament van agent 1218’ gepresenteerd. Het boek gaat over de in Langezwaag geboren Marten Veenstra (1893-1963) die in Amsterdam furore maakte als rechercheur. Dat was in een tijd dat geavanceerde opsporingstechnieken nog niet voorhanden waren. Hij moest het hebben van zijn speurneus, van zijn intelligentie, zijn vasthoudendheid en van een scherp afgestelde sociale antenne. Zijn jongste kleindochter Monique Veenstra dook in de geschiedenis en de achtergronden van haar grootvader, die het grote voorbeeld was van Peter R. de Vries.

Presentatie Oekraïens kinderboek

Gorredijk Tialda Hoogeveen uit Gorredijk heeft een kinderboek van de Oekraïnse schrijfster Larysa Denysenko via het Engels vertaald naar het Fries. De titel is ‘Maia en har freonen’. De schrijfster schreef het boek tijdens de annexatie van De Krim. Het boek is in Oekraïne niet meer verkrijgbaar maar staat door Europese uitgevers weer volop in de belangstelling. Elf Friese uitgevers hebben zich ingezet voor een Friese vertaling. De gehele opbrengst van de verkoop gaat naar UNICEF-Oekraïne, de organisatie die zich inzet voor kinderen die in Oekraïne zijn achtergebleven. ‘Maia en har freonen’ wordt donderdag 21 april (16.30 uur) gepresenteerd in de bibliotheek van Sneek. Wie daarbij wil zijn, kan zich opgeven via sneek@BMF.nl.

Jeu-de-boulesvereniging zoekt leden

Gorredijk Dit jaar bestaat Jeu de Boules Vereniging Opsterland 35 jaar. Omdat het ledental terugloopt, is de vereniging op zoek naar nieuwe leden. Elke dinsdagmiddag (13.25 uur) wordt onderling competitie gespeeld op sportpark Kortezwaag. Geïnteresseerden mogen een keer meedraaien. De club speelt alleen nog onderlinge competities waarbij aan het eind van het seizoen, in oktober, de winnaar bekendgemaakt wordt. Daarnaast wordt elke maand het Eurotoernooi gespeeld waarbij ieder een euro inlegt. Meer informatie bij Wiesje Lezwijn-Stenekes via 06-13909307.

Lentemarkt

Mildam De eerste Lentemarkt wordt gehouden op zaterdag 23 april (10.00-17.00 uur) op meerdere locaties in het dorp. Standhouders bieden een keur aan producten waaronder planten en bloemen, woonaccessoires, houtsnijwerk, kunst, jams en honing. Op alle locaties is een hapje en drankje en muziek. Bij De Geele Bosch wordt verse zalm gerookt en houdt de smid het vuurtje brandend om zijn bijzondere ambacht te tonen. Voor de kinderen zijn er sport- en spelactiviteiten. Trienke Reitsma heeft een ruime keuze aan tuinplanten en in Galerie Mildam is het werk van meerdere kunstenaars te bewonderen. Een aantal standhouders staan in het Hof van Schoterland en in de kerk. Groener Mildam is actief in de Mienskipshôf met ‘Mildam zaait’, waar Mildammers hun zaaigoed, stekken en eigen producten verkopen en ruilen. Een huifkar pendelt tussen de verschillende locaties.

Kleintje garagemarkt

Gorredijk Op woensdag 27 april (10.00-15.00 uur) wordt de garagemarkt gehouden. Uitstallen en verkopen van spullen kan vanaf eigen erf. Er worden maximaal dertig deelnemers gevraagd mee te doen. Voorwaarde voor deelname is dat na afloop een zelf te bepalen bedrag wordt overgemaakt op giro 555 ten bate van Oekraïne. Bezoekers kunnen ook ongebruikt diabetesmateriaal doneren voor Oekraïne via de Facebookpagina Garagemarkt Gorredijk. Daar wordt ook de deelnemerslijst gepubliceerd.

Tropische Kas gaat weer open

Beetsterzwaag Vanaf Koningsdag, woensdag 27 april (14.00-17.00 uur), is de Tropische Kas weer open voor publiek. In april zijn de vrijwilligers druk aan het werk geweest om het complex klaar te krijgen voor dit moment. De kuipplanten staan buiten, de ramen zijn gewassen, de tafels zijn in elkaar gezet, de tuinbanken zijn schoongespoeld, de borders tonen hun planten, kortom: het complex is klaar om de toegangspoort open te zetten. tropischekas.nl