Afbeelding

Poëzie Brocope

Oldeberkoop Onder de noemer ‘Poëzie Brocope op zondagmiddag’ is een nieuwe serie manifestaties gestart waarin dichters en troubadours een open podium krijgen. Telkens op een andere plek in de regio. De eerstvolgende bijeenkomst is op zondag 24 april (14.30-17.00 uur) in mfa MeJander. Attie Nijboer en Willem Jan Teijema vertegenwoordigen het Stellingwarfs met hun gedichten, Renate Spierdijk brengt speelse liedjes. Verder op het podium: liedjesdichteres Petra Meijen, gitarist Bert van Manen, Wim de Boer en Fred Hoekstra. Er is nog plaats op het open podium, aanmelden kan via ferrydutch48@gmail.com. De entree is gratis.

Plaatselijk Belang Jubbega

Jubbega Plaatselijk Belang Jubbega-Hoornsterzwaag houdt op dinsdag 26 april (20.00 uur) haar voorjaarsvergadering in De Kompenije. Met onder andere de laatste stand van zaken betreffende De Kompenije en een gastspreker over duurzaamheid.

Charlotte Eta Mumm in Kunsthuis SYB

Beetsterzwaag Charlotte Eta Mumm verblijft tot en met 5 mei in Kunsthuis SYB. Ze verzamelt verschillende soorten Friese grond (grûn). om daar vervolgens keramisch glazuur van te maken. In juli komt ze terug om de glazuren te evalueren. De omzetting van de ene bron in een andere soort stof interesseert haar zeer. Elke grondsoort zal tijdens het stoken en sinteren tot een eigen esthetische uitstraling leiden. Ze werkt bij SYB ook aan reliëfbeelden en ruimtelijke schetsen in klei. Kunsthuis SYB is open op zaterdagen en zondagen (13.00-17.00 uur).

Literatuur en theologie

Nij Beets Dr. Tjerk de Reus uit Nij Beets spreekt op donderdag 28 april (20.00 uur) in It Damshûs over literatuur en theologie. Hij laat het verband zien tussen romans van hedendaagse auteurs en het aloude verschijnsel religie. Zelfs bij thema's als big data, algoritmes en digitalisering is dit verband te zien: romanschrijvers maken hierbij graag gebruik van theologische inzichten. Dat gebeurt ook bij grote thema's als goed en kwaad, zinvolheid en leegte, geboorte en dood, schepping en vernietiging. Niet vreemd, want religies zijn vanouds de schatbewaarders van rijke gedachten over wie de mens ten diepste is. Tjerk de Reus schrijft geregeld over deze thema's in het Friesch Dagblad en elders. Entree: 6 euro.