Henk Pots heeft al veel fietsroutes verkend.
Henk Pots heeft al veel fietsroutes verkend. Foto: Sietse de Boer

Fryslân beschikt inmiddels over 32 Doortraproutes, verspreid over de hele provincie. Elke route is ongeveer 25 tot 30 kilometer lang en is vooral geschikt voor 65-plussers die graag een veilig fietstochtje maken.

! Remco Hofman  

Beetsterzwaag Veel fietsroutes zijn te lang of te onveilig voor 65-plussers. De Doortraproutes zijn speciaal uitgezet om juist deze doelgroep te stimuleren meer te gaan fietsen. Geerte Kwant van Beweegteam Opsterland: “We willen graag dat ouderen meer buiten bewegen, maar dan moet het wel veilig zijn.” Een Doortraproute is ‘autoluw’, heeft vaak bredere fietspaden en relatief veilige kruisingen. Henk Pots (79) is een ervaren fietser: “Een fietspad is veilig als de berm ongeveer even hoog is als het fietspad. Soms zie je grote verschillen, de kans op ongelukken is dan groter.” Daarnaast moet een route ook niet te lang zijn. Twee uur fietsen is voor senioren vaak genoeg. De routes hebben ook rustpunten om even te stoppen, te genieten van de omgeving of om koffie te drinken. Genieten staat dus voorop. 

Knooppunten

De Doortraproutes zijn te volgen via knooppunten en informatieborden langs de weg. Henk heeft al vele fietsroutes verkend en heeft enkele kritische opmerkingen: “De routebeschrijving is vaak te lang, fietsers lezen dan te veel en letten minder op de weg." Henk laat een schermpje met knooppunten van een route zien dat hij op zijn stuur zet. “Dit is een ‘bike pointer, dat werkt goed."
Tegenwoordig fietsen veel ouderen op e-bikes, waardoor ze tot op hogere leeftijd blijven fietsen. Maar er vinden ook veel ongelukken plaats, omdat ouderen hun snelheid onderschatten of vallen bij het op- en afstappen. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 2 procent van alle ouderen een helm draagt op hun e-bike. Over een mogelijke verplichting heeft Henk een duidelijke mening: "Niet alleen voor ouderen. Elke fietser een helm of niemand een helm.” Het verschil in snelheid tussen de fietsers geeft een gevoel van onveiligheid. Racefietsers kunnen opeens van achteren voorbijkomen. Sommige fietspaden zijn hiervoor ook te smal. Een achteruitkijkspiegel zorgt ervoor dat fietsers weten wat voor verkeer ze kunnen verwachten. Geerte: "Veel fietswinkels helpen ouderen met veilig fietsen, bijvoorbeeld met een parcours waar ouderen kunnen oefenen.” Ze vindt het daarnaast ook belangrijk om de eigen fiets goed te kennen. Hoe werken de remmen en versnellingen en zijn mijn banden hard genoeg opgepompt? Een goede voorbereiding scheelt ongelukken. Twee Doortraproutes liggen deels of geheel in Opsterland. Vanuit Drachten naar Beetsterzwaag en via Het Witte Huis weer terug. De andere route start in Ureterp en gaat via Duurswoude naar Bakkeveen en eindigt weer in Ureterp. doortrappen.frl