Vlees

In het rantsoen van honden wint vlees aan populariteit. En dat is niet vreemd, want vlees is voor de hond natuurlijk voedsel. Meer vlees in het rantsoen zie je vaak direct terug in de uitstraling van de hond. Meer glans op de vacht, een betere ontlasting en een betere algemene conditie. In gewone hondenbrok is meestal ook vlees verwerkt, maar het is vaak vlees van mindere kwaliteit. Dat kan voldoende zijn, maar veel honden hebben behoefte aan meer en beter vlees. 

De niet perfecte keutel (of diarree) is een goede aanwijzing dat een aanpassing van het rantsoen nodig is. Vlees beïnvloedt de darmflora en daarmee de vertering. Bij honden met een verteringsprobleem zie je het effect van meer vlees in het rantsoen meestal al binnen vier of vijf dagen. Is het ontlastingspatroon weer normaal, dan kun je het gehalte brok wel weer wat opvoeren. 

Vlees voor honden is er in veel verschillende vormen. Diepvriesvlees is goedkoop, maar heeft als nadeel dat je het als 'baasje' wel op tijd uit de vriezer moet halen, je kunt het niet verwarmen. Er zijn ook zakjes gestoomd vers vlees, vaak per portie verpakt. Dit kun je de hond direct geven; de zakjes zijn bovendien lang houdbaar. Ook zijn er worsten beschikbaar met vlees van verschillende oorsprong. Rund is populair, maar er liggen ook producten met vlees van bijvoorbeeld hert of eend in de schappen. Eend is bijvoorbeeld geschikt voor honden die allergisch reageren op het veelgebruikte kippenvlees. Vlees van de worsten is goed te gebruiken als snackje of als beloning. Voor de kieskeurige hond kan prakken van wat worst door de brok ook helpen.

Jantine Leenstra