Robin en Sander Brouwer.
Robin en Sander Brouwer. Foto: Sietse de Boer

Jonge fietsondernemers

Ze groeiden op tussen de fietsen. Het virus liet hen niet meer los. Nu staan Robin (26) en Sander (23) Brouwer met jeugdig enthousiasme aan het roer van hun eigen fietsenzaak op de grens van De Knipe en Heerenveen.

! Arend Waninge

Heerenveen Het winkeloppervlak van 2Wielercentrum Heerenveen is vorig jaar uitgebreid naar 1.000 m2, plus nog een ruime opslagloods van 300 m2. Voorraad is in de fietsenhandel momenteel essentieel, vertelt Robin Brouwer. Het uitleveren van nieuwe fietsen en onderdelen hapert al sinds de start van de coronatijd. Fietsfabrikanten leveren met vertraging uit, momenteel is de levering van accu's een probleem. "Dêr ha wy op ynspile troch mear foarried oan te hâlden. Alles wat wy no ferkocht ha, kinne wy ek útleverje.” De grote opslag dient ook voor de tweede winkel van de familie Brouwer in Joure. Beide vestigingen voeren bovendien alle grote merken: Gazelle, Batavus, Sparta, Koga, Cannon- dale. Robin: “Dêr binne wy wol grutsk op." Hij ziet het ook als een compliment, de grote fabrikanten hebben het aantal verkooppunten namelijk drastisch ingekort. 

Fietsen waren er eigenlijk altijd in het nog jonge leven van Robin en Sander. Hun ouders hadden in de jaren negentig een fietsenzaak in Buitenpost. Later verhuisden ze terug naar Heerenveen en kochten een fietsenzaak in Joure. Een tweede winkel stond niet op hun verlanglijstje. En toen klopten Jelle en Hiltsje Brouwer, geen familie, aan. Of ze interesse hadden om hun bestaande winkel aan Het Meer over te nemen. De zonen raakten enthousiast. 

Werkplaats centraal

De broers hebben de taken verdeeld: Robin in de winkel, Sander in de werkplaats, die letterlijk en figuurlijk centraal staat in de winkel. "De service, ûnderhâld en reparaasje, dêr komt it op oan. Dêr hammerje wy alle dagen op." Volgens Robin is het niet zo moeilijk om iemand voor het eerst een fiets te verkopen, maar een tweede fiets verkoop je via de werkplaats. "Dêr hâlde je de klanten tefreden." De technische ontwikkeling bij fietsen gaat snel, dat vraagt ook meer van de fietsenmaker. "Earder waard wol sein dat je altyd noch fytsmakker wurde koenen, mar dy tiid is foarby." Het heeft alles te maken met de nog steeds groeiende populariteit van elektrische fietsen; volgens Robin al goed voor circa 75 procent van alle verkochte fietsen. De doelgroep verjongt nog steeds, steeds meer dertigers en veertigers ontdekken de elektrische fiets. "No't de priis fan bensine sa heech is, wurdt it fytsen fan koartere ôfstannen, ek nei it wurk, populêrder." Elektrische fietsen zijn er in verschillende prijsklassen, maar vragen nog altijd een behoorlijke investering. "Mei leasefytsen is der in oplossing foar minsken dy't dat jild net beskikber ha. Dat sjogge wy echt tanimmen." 
De locatie aan Het Meer is goed bereikbaar en heeft veel parkeerruimte. Naast klanten uit Heerenveen zien Robin en Sander dan ook steeds meer mensen uit de omgeving Gorredijk en Jubbega naar hun winkel komen.
2wielercentrumheerenveen.nl