Afbeelding
Saxifraga - Luc Hoogenstein

Veel kievitsnesten in Janssenstichting bij Nij Beets

Nieuws

NIJ BEETS Ten opzichte van vorig jaar is het aantal kievitsnesten in het gebied Jansenstichting bij Nij Beets bijna twee keer zo hoog, meldt ELAN, het collectief van agrarische natuurverenigingen in Zuidoost Friesland. Er zijn zeventig nesten geteld, tegen veertig vorig jaar. En dat was volgens ELAN ook al een goede score.

Ook andere weidevogels, zoals de grutto, tureluur en scholekster zijn in het gebied gesignaleerd, maar die broeden meestal later. Zeven ELAN-deelnemers aan agrarisch natuurbeheer in dit gebied van ruim driehonderd hectare doen aan weidevogelbeheer. Het gaat om het gebied tussen de Janssen Stichting, de A7 en de Zandwinput bij Nij Beets. 

Predatie

Of het hoge aantal nesten ook tot leidt tot veel meer kuikens wordt pas tegen de zomer duidelijk. Dat hangt ook sterk van de predatie af. Een vos kan in een nacht veel vernielen, vertelt Warner de Leeuw een van de boeren in het gebied. Met camera’s houden de boeren de predatie in de gaten. De boeren in het gebied hebben toestemming om steenmarters te vangen. Volgens De Leeuw waren de steenmarters verantwoordelijk voor tachtig procent van de predatie. Vorig jaar zijn er circa twintig marters gevangen, dit jaar staat de tellen al op vijftien.

Op bijna de helft van dit grondgebied wordt er een afwisselend landschap gecreëerd. Dit mozaïek in agrarisch gebied werkt goed voor de vogels. De boeren zorgen voor een hoger waterpeil en voor plasdrassen in het gebied. Hierdoor is het gebied natter, waardoor de vogels makkelijker met hun snavels bij de wormen kunnen. Ook trekt het insecten aan en daarmee voedsel voor de weidevogels en hun jongen.

Op een deel van de percelen voeren de boeren vanaf 1 april tot minimaal 1 juni en maximaal 1 juli geen werkzaamheden uit, zoals maaien. Ze laten deze percelen met rust, ook het vee komt niet in het land. Het uitrijden van ruige mest (mest met stro) trekt ook weer insecten aan, bovendien gebruiken de vogels het als nestmateriaal. En de nesten worden vanzelfsprekend ook beschermd.

Drones

Nazorgers, vrijwilligers van de Bond van Friese Vogelwachten, zoeken de nesten. Later in het seizoen, als het gras langer is gebruiken ze daar ook drones bij.

Deze inzet voor de weidevogels vraagt wel extra inspanning en de gras opbrengst is minder hoog,de boeren ontvangen daarvoor een beheervergoeding