Genieten tijdens de high tea van Aardema Zorggroep.
Genieten tijdens de high tea van Aardema Zorggroep. Sietse de Boer

High Pasen in het Aardema Huys

Algemeen

NIEUWEHORNE Op het wensenlijstje staat nog een dagje camping, rijden in een rode Ferrari en een dagje uit. Genoeg te doen dus. Donderdag kwam alvast een wens van bezoekers van het Aardema Huys uit: een ‘high-Pasen’, met lekkers, gezelligheid en muziek.

In oktober vorig jaar stond in het Aardema Huys van Aardema Zorggroep een wensboom. In het kader van de Week van de Eenzaamheid mochten bezoekers van de dagbesteding en cliënten van de ambulante zorg hier een wens in hangen. En daar zaten mooie wensen tussen, vertelt coördinator vrijwilligers Afke Soepboer. “We ha al in pear winsken ferfuld; der hat in draaioargel west en der is in echtpear nei de Orchideeënhoeve west.”

In de wensboom hingen vijf kaartjes waarop ‘high tea’ geschreven was. Die wens werd donderdag gerealiseerd, een kleine twintig gasten schoven aan waaronder ook een aantal van locatie Franeker. Meneer Woudstra, bezoeker van locatie Nieuwehorne, speelt wat vrolijke noten op zijn mondharmonica terwijl de etagères met heerlijke hapjes op de tafels worden gezet.

Trijntje van der Mei-de Haan heeft net haar soep op. Ook zij heeft een wens in de boom gehangen, een heel bijzondere wens. “Ik ha samar dy útspraak dien mar no tink ik: wat ha ik my oanhelle.” Met een twinkeling in de ogen vertelt ze hoe ze in de oorlogsjaren, ze zal toen een jaar of tien zijn geweest, een keer op een motor zat. Trijntje woonde in die tijd vlak bij de molen in Heerenveen. Met haar buurjongen, die van muziekhandel Landman, maakte ze toen een motorritje. “Dat like my wol ris wer leuk.” Later deze middag stapt de negentigjarige voor de tweede keer op een motor, ditmaal voor een ritje op een Honda Gold Wing.

De wens van Hendrika van der Molen uit Burgum was een high tea, ze geniet dan ook van deze middag. “Ik ha thússoarch en in begelieder fan Aardema. Noch nea ha ik sa’n goeie begelieder hân, se tinkt om alles.” Hendrika heeft een spierziekte maar houdt de fleur er in, verzekert ze. “En dizze high tea is gesellich en lekker.”

De high tea is eigenlijk de eerste grotere bijeenkomst die in het Aardema Huys weer kan worden gehouden sinds de coronapandemie vertelt Nynke Kingma van de dagbesteding. “De minsken ha lang alinnich west, no kin se harren ferhalen wer kwyt.“ Het Aardema biedt onder andere dagbesteding aan ouderen en aan mensen met een lichte of matige beperking. “Foar minsken dy’t wer ûnder de minsken moatte. Se kin hjir ek gewoan komme foar in bakje kofje of foar iten.” Het woord dagbesteding willen ze dan eigenlijk ook liever loslaten. Gewoon naar het Aardema Huys klinkt beter.

Zonder vrijwilligers kunnen ze niet, zegt Afke. Zeker nu ze van plan zijn te starten met een eetproject waarbij mensen met regelmaat langs kunnen komen voor lunch of warme maaltijd. Gewoon omdat dat de mens goed doet. Want tijdens corona hebben ze allemaal gezien hoe mensen vereenzamen.

High Pasen bij Aardema Zorggroep in Nieuwehorne
High Pasen bij Aardema Zorggroep in Nieuwehorne
High Pasen bij Aardema Zorggroep in Nieuwehorne