Afbeelding

En de clock clipte

Boornbergum Schrijver Jochum Dijkstra presenteerde onlangs zijn nieuwste boek ‘En de clock clipte’, over de geschiedenis en betekenis die de Nederlands hervormde kerk in Boornbergum door de eeuwen heen heeft gehad. Als leidraad gebruikte hij het Kercke-Reeckenboeck waarin financiële verantwoording werd afgelegd. Met ondersteuning van onderzoeker Peter Leisink heeft Dijkstra de geschiedenis op boeiende wijze in kaart gebracht. Jochem Dijkstra was hoofd der school in Boornbergum en schreef verschillende geschiedkundige boeken. De titel van zijn jongste boek geeft weer dat de klok van de hervormde kerk aan de Westerbuorren altijd werd geluid bij belangrijke zaken. Als in de zeventiende eeuw de grytman uit Oudega om de paar jaar de boeken kwam inspecteren, werd de klok ook geluid. De inwoners van Boornbergum kwamen dan massaal naar de kerk om het voorname volk uit Oudega, destijds de hoofdplaats van Smallingerland, te aanschouwen. In het boek worden vele anekdotes uit vervlogen tijden beschreven maar het is vooral gebaseerd op geschiedkundige feiten. Het boek (15 euro) is te bestellen bij Jochum Dijkstra: 0512-381483.

Iris Kroes

Hemrik Iris Kroes komt op paaszondag 17 april (15.30 uur) naar de Witte Kerk. De winnares van The Voice of Holland viert dit jaar haar tienjarig jubileum. Begin januari straalde ze nog in het tv-programma ‘Better than ever’ en dit jaar brengt ze verschillende acoustic covers uit in het kader van haar jubileumjaar. Het wordt een sfeervol, akoestisch soloconcert met harp en zang. Dit keer speelt Iris songs die haar geïnspireerd hebben in de afgelopen twee jaar, oude klassiekers en nieuw werk dat ze geschreven heeft in die periode. Kaarten via iriskroes.com en aan de kassa. Entree: 20 euro.

Dansavond

Beetsterzwaag De Nederlandse Alleengaanden Stichting (NAS) organiseert op zaterdag 16 april (20.00 uur) in De Buorskip een dansavond. Er is muziek van partyband De Buren. Alle dansliefhebbers en belangstellenden zijn welkom.

Stratenvolleybaltoernooi

Langezwaag Vrijdag 15 april (18.30 uur) wordt het 26e stratenvolleybaltoernooi georganiseerd in de sportzaal aan ’t Paradys. Achttien teams uit Langezwaag, Luxwoude en Jonkerslân strijden om de prijzen. Het toernooi wordt georganiseerd door de afdeling volleybal Sportvereniging Langezwaag.