Afbeelding

Financiering nieuw pand Voedselbank bijna rond

Nieuws

BEETSTERZWAAG Het ziet er goed uit voor de plannen van de Voedselbank Opsterland in het voormalige Groene Kruisgebouw in Gorredijk. De gemeente Opsterland kocht het pand vorig jaar van woningbouwcorporatie Elkien, de gemeenteraad stemde maandag in met een krediet van 247.538 euro voor de verbouw van het pand. De Voedselbank moet zelf 217.350 euro bijdragen aan het plan, maar volgens wethouder Libbe de Vries is dat geld al voor 85 procent binnen. 

De Voedselbank heeft behoefte aan een nieuw pand omdat het huidige pand even verderop aan de Stationsweg in Gorredijk niet voldoet aan aan de eisen rond voedselveiligheid. Bovendien is er meer opslag van producten nodig. De Voedselbank overweegt in het nieuwe pand te werken met een supermarktformule, waardoor klanten meer invloed hebben op de samenstelling van hun voedselpakket. 

De verbouwing van het pand is ook erg gericht op verduurzaming, zodat er fors bespaard kan worden op de energielasten, nu een jaarlijkse kostenpost van circa 9.000 euro. Volgens de wethouder wil de Voedselbank de algemene kosten zo laag mogelijk houden mede omdat veel sponsoren eisen dat hun geld direct ten goede komt aan de doelgroep. 

Het voormalige Groene Kruisgebouw, op de hoek van de Stationsweg en de Jan Eisengastrjitte krijgt een dubbele bestemming. Op de bovenverdieping realiseert de gemeente twee appartementen voor crisisopvang. Op korte termijn te gebruiken door vluchtelingen uit Oekraïne, maar later ook geschikt voor bijvoorbeeld crisisopvang na uithuiszetting of bij problematische scheidingen. “Dan is sa’n plak handich.” 

De wethouder verwacht door de huidige economische situatie dat een groeiende groep Opsterlanders een beroep gaat doen op de Voedselbank. “Statistysk sjoen moatte sa’n 1.300 minsken derfoar yn oanmerking komme, mar der binne mar sa’n hûndert dy’t ek gebrûk meitsje fan de Voedselbank.” De gemeenteraad was maandag unaniem positief over het plan, de verbouw start naar verwachting nog dit jaar.