geld
geld

Opsterland wil snelle actie energiearmoede

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland wil minima 600 euro ter beschikking stellen voor de aanschaf van energiezuinig witgoed zoals koelkasten of wasmachines, te besteden bij lokale leveranciers. Om de energiearmoede aan te pakken krijgt de gemeente hiervoor van het Rijk 314.000 euro, maar dit geld mag niet worden ingezet als financiële compensatie voor de gestegen energieprijzen. 

Wethouder Rob Jonkman vertelde de gemeenteraad maandag dat daarom is gezocht naar een snel uit te voeren regeling, zonder veel uitvoeringskosten. Daarom beperkt het college de doelgroep ook tot mensen met een bijstandsuitkering. “Deze groep is bij ons bekend.” In Opsterland gaat het om circa 500 gezinnen. 

Een deel van de raad riep het college wel op om ook een andere besteding van het geld te onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het beter afstellen van de cv-installatie. Dit idee werd geopperd door inspreker Joop van Breda, die de raad voorrekende dat Opsterland dan voor hetzelfde geld meer mensen kan helpen. “Per gezin kan dit 750 euro per jaar schelen, terwijl energiezuinig witgoed maar zestig euro per jaar oplevert.” 

Jan van Dalen (Opsterlands Belang) opperde ook de extra inzet van energiecoaches om de doelgroep te helpen bij energiebesparende maatregelen. Bovenal wil de gemeenteraad haast met de uitvoering van de regeling, omdat de nood bij de doelgroep groeit. Het college werkt echter nog aan de uitwerking van de regeling. De raad krijgt de uiteindelijke vorm van de regeling per brief meegedeeld, het komt niet terug op de raadsagenda. 

Naast deze regeling, waarvan de gemeente zelf de inhoud bepaalt, krijgen minima tot 120 procent van het bijstandsniveau van het Rijk eenmalig 800 euro compensatie voor de gestegen energielasten. Wethouder Libbe de Vries kondigde aan dat dit geld voor 1 mei bij de mensen met een bijstandsuitkering op de rekening staat. Opsterland probeert daarnaast zo snel mogelijk in contact te komen met mensen tot 120 procent van het bijstandsniveau. “Mar dizze minsken moatte harren sels wol melde.”