Weinterper Solution
Weinterper Solution Alger Meekma

Weinterper Solution is kampioen

Algemeen

WIJNJEWOUDE En daar stond hij ineens bovenaan de lijst van de beste stieren van Nederland. Weinterper Solution heeft van alle stieren in Nederland de hoogste index op basis van prestaties van zijn dochters. En dat betekent feest bij de familie Faber in Wijnjewoude, de plek waar de in juli 2017 geboren stier is opgefokt. 

“Puur op basis fan syn DNA wie it al in bolle mei in hege fokwearde”, vertelt Wietse Cor Faber. Al snel leek de stier dan ook een gouden toekomst tegemoet te gaan. Faber verkocht de stier begin 2018 aan K.I. Kampen. In de jaren die volgden is Weinterper Solution alleen maar beter gaan presteren. De kwaliteiten en de prestaties van alle dochters worden ook verwerkt in de ranglijsten. En dat heeft Solution gebracht waar hij nu is. Aan de top van de stierenlijst.

Volgens het K.I.-station is Weinterper Solution een grensverleggende stier. De dochters geven melk met hoge gehalten vet en eiwit. En dat in combinatie met gezonde uiers, goede dochtervruchtbaarheid en veel levensduurdagen . De dochters hebben de gewenste iets krommere benen, iets langere spenen en bredere voorhand.

Volgens Faber is het vrij uniek dat een bij een particuliere veehouder geboren en opgefokte stier het zo ver schopt. “It giet yn de fokkery hiel snel, de fokkerij-organisaties ha sels in soad bollen.” Hij omschrijft Weinterper Solution als een toevalstreffer. De fokkerij op het familiebedrijf is in eerste instantie gericht op het verbeteren van de eigen melkveestapel, maar een goede stier is altijd meegenomen. Helemaal toevallig is het ook niet, want Faber geeft aan dat een andere fokkerij-organisatie (CRV) nog drie andere bij de familie Faber opgefokte stieren worden ingezet voor fokkerij. “En wy ha krekt in fierde bolle oan CRV ferkocht.”

Hoewel Weinterper Solution al een paar jaar geleden het bedrijf aan Weinterp verliet, heeft de familie Faber woensdag wel een feestje gevierd. “It is prachtich.”