75 jaar De Overval op de Blokhuispoort

Nij Beets In It Damshûs verzorgt Jan Pieter Visser op donderdag 7 april (20.00 uur) een terugblik op De Overval op de Blokhuispoort, in december 1944. Visser is programmamaker en zoon van Jelle Visser, een van de overvallers. De Friese KP (knokploeg) drong toen de beruchte gevangenis in Leeuwarden binnen om twee sleutelfiguren van het verzet te bevrijden voordat ze door marteling belangrijke gegevens zouden prijsgeven. Uiteindelijk werden 51 mensen bevrijd. Entree: 6 euro. damshus.nl

De Goede Voorouder

Hemrik Klaas Sietse Spoelstra verzorgt op dinsdag 5 april (20.00 uur) in de Witte Kerk de lezing ‘De Goede Voorouder’. Spoelstra is maatschappelijk initiatiefnemer en onder andere betrokken bij de totstandkoming van burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide. Hij houdt een inleiding met gesprek over onze verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties. Want: kijken we nog verder dan de kortetermijn-bubbel, blussen we maatschappelijke brandjes terwijl die beter voorkomen kunnen worden en kunnen we nog kathedralen bouwen voorbij de horizon van onze eigen tijd? Entree: 6 euro (incl. consumptie). Er kan niet gepind worden. Reserveren gewenst via wittekerkhemrik.nl.

‘Tekenen aan de hemel ’

Boornbergum Dominee Willem J.J. Glashouwer verzorgt op woensdag 6 april (20.00 uur) in de VGKN kerk (Easterbuorren 52) een studieavond over het thema ‘Tekenen aan de hemel ’. Al duizenden jaren kijken mensen naar de sterren aan de hemel. Al heel vroeg in de geschiedenis van de mensheid zijn er aan de sterren betekenissen toegekend. Het oudste boek van de Bijbel, het boek Job, noemt ook een aantal sterrenbeelden. Maar wat zegt dat ons? En belangrijker nog: wat zegt de Bijbel erover? Glashouwer was voorheen werkzaam voor de EO, nu is hij president van Christians for Israel International en betrokken bij het werk in tientallen landen. De toegang is gratis. Er is verkoop van producten uit Israël.

Vlooienmarkt

Bakkeveen Zaterdag 2 april (7.00-13.00 uur) wordt de grootste openluchtvlooienmarkt van het Noorden weer gehouden rond Dúndelle. Er worden ongeveer zeshonderd standhouders verwacht met een groot aanbod aan curiosa en antiek. Entree is gratis, parkeren naast de markt kost 1 euro.

Rommelmarkt

Wijnjewoude VVV Wijnjewoude start weer met de maandelijkse rommelmarkten. De eerste editie is op woensdag 6 april (14.00-18.00 uur) op het evenemententerrein aan de Te Nijenhuiswei. Een staplaats kost 4 euro, reserveren is niet nodig. Het terrein is vanaf 13.00 uur open voor standhouders.

Heropening Museum Opsterlân

Gorredijk In tegenstelling tot de berichtgeving vorige week in de Sa! gaat Museum Opsterlân niet op dinsdag 5 april weer open maar op dinsdag 12 april. Het museum is vanaf 22 maart gesloten voor een verbouwing.