Zaterdag Vrijwilligersmarkt in Gorredijk

Organisaties die met vrijwilligers werken in contact brengen met mensen die vrijwilligerswerk zoeken. Dat is de bedoeling achter de Vrijwilligersmarkt die zaterdag 2 april (13.00-16.00 uur) in de bibliotheek van Gorredijk wordt gehouden. 

Gorredijk Uit Gorredijk, Tijnje, Jonkerslân, Langezwaag en Terwispel doen zaterdag 22 organisaties mee. “Vorig jaar hebben we een digitale Vrijwilligersmarkt voor Beetsterzwaag en omgeving gehad; voor de omgeving van Ureterp komt ook nog een editie”, zegt Jos Allersma van Code Hans. Vanuit het project Romte Foar Talint organiseert Code Hans de markt samen met ZuidOostZorg, de bibliotheek en de gemeente Opsterland. “We merken dat na corona veel organisaties vrijwilligers zoeken en dat er mensen zijn die weer als vrijwilliger aan de slag willen. Vrijwilligerswerk is niet alleen voor gepensioneerden, juist ook jongeren zijn van harte welkom.” De deelnemende organisaties presenteren zich aan tafels, er zijn ook optredens van Adri de Boer en een goochelaar. Museum Opsterlân en de bibliotheek vertellen waarom zij van de partij zijn. 

Museum Opsterlân 

Onder de deelnemers ook Museum Opsterlân. Het is de plek waar veel te ontdekken valt over de geschiedenis van Opsterlân. Het museum wil echter meer, vertelt interim-coördinator Wilma Couperus. “We moeten actiever worden, vooral op social media en via onze website.” Het museum zoekt nieuwe verbindingen. “Er zijn mooie routes te bedenken voor toeristen en inwoners die historische plekken met elkaar verbinden. Zo kun je arrangementen maken die Opsterlân op de kaart zetten.” Het museum zoekt daarom naar een frisse aanwas van het vrijwilligersbestand. "Voor diverse onderdelen. We hebben zeer ervaren vrijwilligers die hun expertise kunnen delen met nieuwe vrijwilligers. Hoe leuk is het om met vrijwilligers een soort denktank te vormen. Meedenken over exposities en hoe we het museum kunnen inzetten voor andere functies.”

Een voorbeeld daarvan is het Toeristisch Informatie Punt (TIP) dat op 1 mei opent in het museum. “Daarvoor zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om de balie te bemensen.” Taken waar het museum op korte termijn mensen voor zoekt: tekstschrijven, beheer van social media en website, beheer van de textielcollectie en het digitaliseren van de museumcollectie. “Het zou leuk zijn als we wat jongere vrijwilligers kunnen aantrekken. We staan open voor stages.” Wie zich niet voor onbepaalde tijd wil committeren, kan kiezen voor bijvoorbeeld werkzaamheden in de wintermaanden. “Heel veel is bespreekbaar, het is een beetje het nieuwe vrijwilliger-principe.” 

Makerlab in bibliotheek 

Vorig jaar opende het Makerlab in de bibliotheek van Gorredijk. Hier kunnen mensen aan de slag met een 3D-printer, lasersnijder, sublimatiemachine of vinylsnijder. Ideaal zou zijn als er voor elk van die vier machines minimaal twee vrijwilligers zijn die weten hoe ze werken, zegt Albert-Jan Voerman, coördinerend vrijwilliger van het Makerlab. Op dit moment is het Makerlab elke woensdagmiddag open. “We willen graag het aantal vrijwilligers met kennis uitbreiden zodat we ook op andere tijdstippen open kunnen en bijvoorbeeld ’s avonds workshops kunnen geven.” De bedoeling is dat bezoekers, onder begeleiding, zelf iets kunnen maken. Bijvoorbeeld een mok of T-shirt bedrukken met de sublimatiemachine. “De laatste tijd komen er steeds meer kinderen naar het Makerlab, bij hen is vooral het bedrukken van mokken populair.”

"We willen graag dat bezoekers zelf de computer pakken en een ontwerp maken. Wij leren ze hoe ze zo'n ontwerp moeten maken en hoe ze het met de 3D-printer kunnen printen.” De lasersnijder wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld een tekst te graferen op hout. "Dat zijn we nog aan het uitzoeken: hoeveel power en hoe snel je hem laat gaan.”

Het Makerlab zoekt vrijwilligers die interesse hebben in (nieuwe) techniek, die creatief zijn en er plezier in hebben hun kennis met anderen te delen. Gezocht wordt naar mensen die handig zijn in ontwerpen op computer, bekend zijn met bijvoorbeeld werktuigbouw, robotica of mechatronica of kunnen werken met machines als CNC-frees of 3D-printer. Ook vrijwilligers die kunnen programmeren of handig zijn in fondswerving en marketing kan het Makerlab goed gebruiken. 

vrijwilligersmarktgorredijk.nl