Raadszaal gemeente Opsterland
Raadszaal gemeente Opsterland Sietse de Boer

Valse start Opsterlandse formatie

Nieuws

BEETSTERZWAAG De college-onderhandelingen in Opsterland beginnen anders dan de grootste partij Opsterlands Belang zich had voorgesteld. CDA, VVD, GroenLinks en D66 zijn het niet eens met het voorgestelde proces en hebben woensdagavond de afspraken die voor donderdag gepland stonden afgezegd. Daarop hebben de informateurs Anko Postma en Marcel van Opzeeland hun taak neergelegd.

Maandag kregen alle fracties een brief met daarin uitleg over de eerste stappen in het proces, waarvoor Opsterlands Belang als grootste partij in overleg met de burgemeester het voortouw nam. Alle partijen werden uitgenodigd voor een gesprek met Postma en Van Opzeeland. Bij de uitnodiging zat ook een lijstje met een aantal vragen die in het gesprek aan de orde zouden komen. Na de eerste serie gesprekken en de openbare raadsvergadering van volgende week woensdag wilden de informateurs dan rapporteren en adviseren over de vervolgstappen.

Meer afstand

De vier partijen hebben moeite met het proces, dat vrijwel identiek is aan zoals het is gegaan na de raadsverkiezingen van vier jaar geleden. Bareld van der Meer (CDA) begrijpt vooral niet waarom voor deze twee informateurs is gekozen. “It is gebrûklik dat in ynformateur wat fierder fan de ried stiet om ûnôfhinklik advisearje te kinnen. No binne de wethâlder en de âld-fraksjefoarsitter fan Opsterlâns Belang ynformateur.” 

Postma en Van Opzeeland hadden vier jaar geleden dezelfde rol. Volgens Van der Meer had het CDA destijds achteraf ook bezwaar tegen de procedure. “Dan kinne wy it no better foarôf dan nei de tiid.sizze. Wy wolle mei elkoar in goede start meitsje mei in zorgvuldig en transparant proses.” De partijen kregen onder andere de vraag welke coalitie hun voorkeur heeft. Op basis van deze vraag is het CDA vier jaar geleden al in de beginfase aan de kant gezet, zonder dat er inhoudelijk is onderhandeld. Die gang van zaken heeft de partij destijds veel pijn gedaan.

Het CDA vond woensdag steun bij Groen Links, D66 en VVD, ‘s avonds staken de vier partijen de koppen bij elkaar. Wanda Geertsma (VVD): “Wy hiene wol itselde gefoel en dan moatte je der no wat fan sizze of it proses yngean. Wy ha foar it earste keazen. No moat de ried der takom wike earst mar oer prate, dan begjinne je dochs oars.”

Opdracht teruggegeven

Marcel van Opzeeland kreeg woensdagavond laat het telefoontje dat vier partijen niet zouden aanschuiven. Volgens de informateur een verrassing. “De werkwijze is vorige week vrijdag al informeel besproken, waarna er geen enkele signaal van afkeuring kwam. Nu hadden twintig mensen de agenda op donderdag schoongeveegd.” Van Opzeeland en Postma besloten direct hun opdracht terug te geven. “Ik wil best een rapport maken dat de basis vormt, maar niet als een aantal partijen niet aan dit proces wil deelnemen.”

Harm de Jong (FNP), de grote winnaar van de verkiezingen, begrijpt het standpunt van het CDA, maar was wel van plan op gesprek te gaan. “De fragen op papier hiene wol wat fan in sollisitaasjegesprek. Mar ik hie my foarnaam om ek wat fragen werom te stellen.”

Woensdag 30 maart wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Daarna krijgen de fracties de mogelijkheid hun licht te laten schijnen op de uitslag en de vervolgstappen. Volgens fractievoorzitter Jan van Dalen probeert Opsterlands Belang woensdag met een voorstel te komen voor een vervolg. Hij vindt het jammer dat het proces niet de de vliegende start heeft gekregen die Opsterlands Belang voor ogen had. “Mar de útdagingen binne de kommende tiid grut. Wy wolle alle sa lang mooglik meinimme yn it proses. Ik bliuw posityf.”