Er zijn vier partijen nodig voor nieuw college in Heerenveen

De drie collegepartijen in de gemeente Hee- renveen verloren vorige week bij de gemeenteraadsverkiezingen de meerderheid. PvdA, CDA en VVD hadden samen zestien zetels, daar zijn er veertien van overgebleven. De PvdA won een zetel en komt als grootste partij nu op zeven zetels, maar het CDA verloor twee zetels (nu drie) en de VVD gaat van vijf naar vier zetels. 

Heerenveen De uitslag van de raadsverkiezingen heeft als consequentie dat er minimaal vier partijen nodig zijn om een meerderheid van minimaal zestien zetels te halen. Een combinatie van drie is niet langer voldoende. Als volgende week de nieuwe gemeenteraad wordt geïnstalleerd, zijn er vijf fracties met drie zetels. Voor de PvdA, die als grootste partij het voortouw neemt bij de collegeonderhandelingen, is er dus iets te kiezen. 

In het rijtje van getalsmatige kandidaten zit ook Heerenveen Lokaal. De partij van lijsttrekker Age Hartsuiker (Jubbega) ging van één naar drie zetels, van 844 naar 2.303 stemmen. Ook D66 komt uit op drie zetels, een winst van één zetel. Het CDA staat de komende vier jaar ook op drie zetels, maar dat is een verlies van twee zetels. De collegepartij verloor stevig (-4,3%). De andere twee partijen met drie zetels zijn de FNP en GroenLinks die in zeteltal gelijk bleven. De FNP won relatief gezien stemmen (+0,5% van het totaal), GroenLinks verloor 0,2% van het totaal aantal stemmen. 

De VVD verloor 2,5% en daarmee een zetel, maar is met vier zetels nu de tweede partij in de gemeente Heerenveen. De fracties van SP (2) en ChristenUnie (1) blijven gelijk in omvang. GemeenteBelangen verloor een zetel en komt uit op twee zetels. Lijst Blanco12 en de Partij Jezus Leeft haalden onvoldoende stemmen voor een zetel. Daarmee telt de gemeenteraad in Heerenveen de komende vier jaar tien partijen. De opkomst in Heerenveen lag met 53,1% ten opzichte van vier jaar geleden 2,4% lager. 

Per stembureau

Het is altijd interessant om in de cijfers per stembureau te duiken. Hoeveel mensen hebben er gestemd en welke partij haalde in de stembureaus de meeste stemmen. Voor de stembureaus in de dorpen die binnen het Sa!-verspreidingsgebied vallen, geeft dat het volgende beeld. 

Nieuwehorne

In De Kiekenhof in Nieuwehorne werden 918 geldige stemmen uitgebracht. Grootste partij was GemeenteBelangen met 220 stemmen. De PvdA volgde op de voet met 206 stemmen, 112 mensen maakten een hokje bij de FNP rood. 

Jubbega

Onder de 396 kiezers die naar het stembureau bij Pannenkoekboerderij De Koppenjan in Jubbega gingen, was de FNP de grootste partij met 85 stemmen, gevolgd door PvdA (59), GemeenteBelangen (58) en CDA (52). 

Ook op het stembureau in mfg De Kompenije (602 stemmen) kwam de FNP als grootste uit de bus met 177 stemmen. De PvdA volgde met 118 stemmen, de SP haalde 96 en Heerenveen Lokaal 51 stemmen. 

Hoornsterzwaag

In dorpshuis 't Pipegaeltsje in Hoornsterzwaag kwamen 305 kiezers hun stem uitbrengen. De grootste partij op dit stembureau was de FNP (54 stemmen). De PvdA haalde 42 stemmen, Heerenveen Lokaal 39 stemmen.

De Knipe

In De Knipe (stembureau De Barte) was de PvdA de grootste partij met 142 van de 793 uitgebrachte stemmen. De FNP was tweede (122), gevolgd door VVD (94) en GroenLinks (78).

Raadsleden

In de Sa!-regio wonen na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week negen van de 31 raadsleden uit de gemeente Heerenveen: Jan Elsinga (PvdA. Jubbega), Annemarie Scheweer (CDA, Bontebok), Jaap van Veen (VVD, Nieuwehorne), Marga Kuipers (VVD, Gersloot), Ate Eijer (FNP, Jubbega), Alette Kleefstra (FNP, Nieuwehorne), Tino van der Ven (GemeenteBelangen, Oudehorne), Jan van der Veen (SP, Jubbega) en Age Hartsuiker (Heerenveen Lokaal, Jubbega).