Woonwensdialoog: makelaars starten uniek onderzoek naar wat Friezen willen

Gorredijk Drie Friese makelaars, onder wie Sierd Moll uit Gorredijk, starten de komende maand met een onderzoek onder bewoners van Friesland naar hun woonwensen. Uniek aan het onderzoek is dat deelnemers niet alleen hun mening kunnen geven, maar ook elkaars mening mogen beoordelen. Op basis van de mening van anderen kunnen deelnemers hun eerste standpunt desgewenst aanpassen. Dat gebeurt allemaal volledig anoniem. 

Wat en waarom

Doel van het onderzoek is om niet alleen inzicht te geven in ‘wat’ woonconsumenten willen, maar ook ‘waarom’ ze dat willen. Het onderzoek genereert automatisch een top-5 van best gewaardeerde meningen die alle respondenten ook zelf terugzien. Deelnemers wordt onder andere gevraagd naar hun visie en mening over de toekomstige woningmarkt en hoe zich dat verhoudt tot hun woonwensen. Een ander belangrijk onderdeel is de mening van de Friezen ten aanzien van de plannen rondom de Lelylijn. 

Dialoog

De deelnemende makelaars zijn Mijn Makelaar uit Heerenveen, Sierd Moll Makelaars uit Gorredijk en Dijkstra Makelaars uit Drachten. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder de naam Woonwensdialoog Friesland en vindt dit jaar twee keer plaats. Het onderzoek wordt gehouden onder circa 30.000 relaties van de deelnemende makelaars. Via social media worden ook andere Friezen uitgenodigd om mee te doen. Onder de eerste 500 deelnemers wordt een iPad verloot. 

Inzicht

“Met het onderzoek willen we inzicht krijgen in toekomstige woningmarktontwikkelingen en de ideeën over toekomstig wonen in Friesland”, aldus initiatiefnemer Arthur Matien van Adviesbureau De Rijk uit Gorredijk. De resultaten van het onderzoek worden op social media gedeeld met deelnemers en andere geïnteresseerden. 

woonwensdialoogfriesland.nl