Afbeelding

Samen

Een vaak gestelde vraag: "Moeten we een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract aangaan?" Een huwelijk of geregistreerd partnerschap regelt wettelijk van alles, bij samenwonen geldt dat niet.

Trouwen of partnerschap?

Bij trouwen geef je elkaar het ja-woord. Vaak gaat men een partnerschap aan 'om het maar geregeld te hebben' of omdat een huwelijk een te grote stap is. Vaak wordt een partnerschap later alsnog omgezet in een huwelijk, andersom kan dit niet. Een partnerschap kan, zonder minderjarige kinderen, buiten de rechter om worden beĆ«indigd, wel met tussenkomst van een advocaat of notaris. Een beĆ«indiging van een huwelijk kan niet zonder de rechter. Het partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel. Een partnerschap wordt in het buitenland vaak niet erkend, een huwelijk wel. Verder wijkt het partnerschap niet echt af van het huwelijk. De rechtsgevolgen zijn nagenoeg gelijk.

Samenlevingscontract 

De wettelijke gevolgen van het huwelijk of partnerschap zijn onder andere dat je recht kunt hebben op partneralimentatie. Door huwelijk of partnerschap kun je aansprakelijk worden voor elkaars schulden en kun je mede-eigenaar worden van door jou of je partner verkregen goederen. Om deze gevolgen te voorkomen of te beperken adviseren we vaak om vooraf huwelijks-of partnerschapsvoorwaarden te maken. Met een goed samenlevingscontract kun je alles net zo goed regelen als door te trouwen of een partnerschap aan te gaan. In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we graag meer.

Hendrik Helmer