GORREDIJK 17-5-2021 Hoofdstraat.
GORREDIJK 17-5-2021 Hoofdstraat. Sietse de Boer

Ingezonden: Mienskip of onbegrip

Ingezonden

Er zijn inmiddels diverse ingezonden brieven en reacties op social media geplaatst waarin flinke kritiek wordt geleverd op wat de gemeente Opsterland destijds als beleidsdoel had gesteld, waaronder De Krêft van de Mienskip of Right to Challenge. Een groter wordende groep inwoners van Gorredijk is zich zowel fysiek als ook op onder andere Facebook aan het verzamelen onder de naam KOPOP. Kritisch OP Opsterlandse Politiek. Deze naam geeft duidelijk aan waar het om gaat. 

Tot op heden lijken alle burgerinitiatieven ondergeschikt te raken aan andere belangen en beoordelingen van het gemeentebestuur. Hierdoor wordt het door de Mienskip voorgestelde plan met betrekking tot De Skâns opzij geschoven vanwege een eenzijdige belichting van een extern onderzoek. Het ontbreken van consensus over de rijrichting in de Hoofdstraat van Gorredijk is ondergeschikt gemaakt aan de belangen van sommige ondernemers. Opsterland negeert tot op heden het meerderheidsbelang van de gemeenschap en er wordt geschermd met ‘shared space’-filosofie. Dat maakt het verkeerstechnisch misschien subjectief veiliger, maar de leefbaarheid daalt. De verbouw of nieuwbouw van Sportcentrum Kortezwaag loopt onnodige vertraging op. 

Gemeentelijk beleid leidt tot oplopende kosten en onrust. En ontbreekt participatie in de breedte, ook op het terrein van de beoogde verplaatsing van de Aldi supermarkt. Dit beeld schetst meer iets van onbegrip, dan van belang in de Mienskip. Er is onder de mensen echt veel onrust en boosheid inzake het huidige beleid. Op 16 maart kunnen we kiezen voor een andere politiek bestuurlijke route. Bijna alle partijen schermen met de mienskip, maar maken dit in de praktijk niet waar.  

Namens de actiegroep KOPOP
Ab van den Driest
Gorredijk