INGEZONDEN

Opsterland in energietransitie

Wie krijgt mijn stem? Met een blanco gemoed bezocht ik vorige week in Wijnjewoude het verkiezingsdebat over energietransitie. Adequaat en ad rem geleid gingen acht politieke partijen meer in gesprek dan in discussie. Dat een overgang naar een andere warmte- en stroomvoorziening nodig is, daar was iedereen het over eens. Echter, het antwoord op de vraag hoe we waar uiteindelijk willen uitkomen was zeer teleurstellend. 

'Tochtstrippen en zilverpapier achter de radiatoren' (D66) zijn adviezen die organisaties als 'De Kleine Aarde' in de jaren 70 al propageerden, meestal weggezet als geitenwollensokken-praat. Want (gas-)verwarming was rijkelijk en goedkoop beschikbaar. Besparing is energiezuiniger maar niet per se energieneutraal. "Er moeten kaders komen”(VVD). Ja, daar kwam ik voor. Zon- en windenergie zijn goede gegadigden, alleen moet je dat met zonneweiden in Opsterland opwekken? Windkracht vanuit zee, zonne-energie uit de Sahara, dat is de toekomst. Hoe daar op voor te sorteren zou door het gemeentelijk energiebedrijf opgepakt kunnen worden. Want, "Transport en opslag is lastig en duur” (diverse partijen). Dát zijn nu de uitdagingen. De eerste kubieke meter gas die vanuit Siberië voor een verwarmingsketel in Wijnjewoude gewonnen, getransporteerd en opgeslagen moest worden was ook onbetaalbaar. De Overheid/Shell hebben dit opgelost; gratis energie uit de bodem steeds duurder verkopen aan de klant. Zon- en windenergie is ook gratis, het moet alleen nog ‘even' gewonnen, verwerkt, getransporteerd en opgeslagen worden. Laten we dat wéér over aan overheid- Multinationalcombinaties of gaan we met gemeente, MKB en particulieren zélf een nieuw duurzaam energie-wiel uitvinden?
"Mono-mestvergisters”. Alle beetjes helpen. Sommige disco's zetten dansenergie om in elektriciteit. Dergelijke plaatselijke charmante initiatieven zijn echter klein bier als het om de echte transitie gaat. Mestvergisters horen ook in deze categorie. "Enige cijfermatige onderbouwing” (Opsterlands Belang). "Ho, dit wordt te technisch”. Jammer, want juist kengetallen maken onderwerpen inzichtelijker. Ook blijkt dan vaak dat er nog kennis bijgespijkerd kan worden. Transitie gaat over periodes van 10, 20 jaar en langer. Waar willen we dán staan en wat betekent dat voor vandaag en morgen. Waarom dan deze avond geen woord over milieu-consequenties en biodiversiteit, energieneutraal bouwen, stoppen met GaZProm-gas, sluiting van de biomassacentrale in Beetsterzwaag, kernenergie, enzovoort, enzovoort. Over energie-transitie is mijn stem nog wat meer blanco geworden. Op naar het volgende debat.

Bauke van der Werf
Gorredijk