Afbeelding

Koos van Houdt over de Europese Unie

Nij Beets Journalist Koos van Houdt verzorgt op donderdag 17 maart (20.00 uur) een lezing over de Europese Unie. Van Houdt was onder andere parlementair en Europees politiek journalist. In politiek Den Haag wordt de EU vaak gezien als internationale organisatie. De EU is echter meer, zo is voorrang voor het Europese recht al bijna zestig jaar een juridische standaard. Daarnaast is de Acte Unique uit 1986 de basis voor de Europese interne markt, die veel gevolgen heeft voor de verweving van de lidstaten en een eerlijke concurrentie. Van Houdt bespreekt de actuele stand van zaken van de EU en gaat in op specifieke zaken als klimaat en landbouw. Entree: 6 euro. damshus.nl

Entdag oude fruitrasen

Luxwoude De Vrienden van het Oude Fruit organiseren op zaterdag 12 maart (11.00-16.00 uur) een entdag waar men fruitboompjes kan (laten) enten. Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten zullen de aanwezige pomologen fruitboompjes enten. Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuishoren en die zeldzaam zijn geworden. Appels als Drentse Paradijs, Notaris en Groninger Kroon; stoofperen als Harm Harkes en Winterbergamot; handperen met namen als Beurre de Merode, Juttepeer of Suikerpeer. Bezoekers kunnen ook enthout van eigen fruitboom meenemen als men daarvan graag een jonge boom wil. Het beste is enkele stevige eenjarige scheuten mee te nemen. De entdag wordt gehouden aan De Opslach 24, de toegang is gratis. vriendenvanhetoudefruit.nl

Opschoondag

Ureterp De twintigste editie van de landelijke opschoondag wordt gehouden op zaterdag 19 maart. Plaatselijk Belang Ureterp doet dit jaar mee, door samen met dorpsbewoners zwerfafval op te ruimen onder het motto: hoe schoner de buurt, hoe meer dit uitnodigt om het schoon te houden. De start (9.00 uur) is bij De Wier waar helpers handschoenen en een grijper krijgen. In groepjes gaan de deelnemers op pad. Opgeven is wel nodig, dit kan tot 12 maart via ureterp.frl of door het scannen van de QR-code op de posters in het dorp.

Cursusaanbod Seniorweb

Gorredijk Sinds dit jaar valt Seniorweb onder de paraplu van Bibliotheken Zuidoost Friesland. In de bibliotheek van Gorredijk gaan de cursussen op dezelfde voet door; ook het inloopspreekuur op maandagmiddag blijft hetzelfde. In maart staan vier gratis workshops gepland: dinsdag 15 maart Fotoalbums met Albelli-software; dinsdag 22 maart Digitaal nalaten, wat gebeurt er met onlinegegevens na overlijden; donderdag 24 maart Veilig online over phishing, wachtwoorden, internetbankieren en apps; dinsdag 29 maart Wachtwoordbeheer Keepass. Alle workshops starten om 14.00 uur, meer informatie via seniorwebgorredijk@bzof.nl.

5e Wilpster Dauwtraptocht

De Wilp Zaterdag 12 maart wordt de 5e Wilpster Dauwtraptocht gehouden. Start en finish in dorpshuis Op de Welle, waar bij aanvang koffie klaarstaat en deelnemers de routebeschrijving krijgen. Dit jaar is het thema ‘wist je datjes’; onderweg zijn wetenswaardigheden, een hapje en drankje en muziek. Er kan gestart worden voor vier afstanden: 7,5 (11.00-12.00 uur), 10 (10.00-11.00 uur), 20 (9.00-10.00 uur) en 30 kilometer (8.00-9.00 uur). Bij terugkomst is er catering en muziek. Tickets: dewilpsterdauwtrappers.nl

Noordermannen

Ureterp Noordermannen houdt op vrijdag 11 maart (20.00 uur) een bijeenkomst in het Theehuis (Selmien East 50). Spreker is Willem Boorsma, het thema is ‘Geef wat je hebt’.

FIFA-toernooi

Wijnjewoude Zaterdag 12 maart is er in De Swingel een FIFA-toernooi voor jeugd vanaf 8 jaar (18.00 uur) en vanaf 13 jaar (20.00 uur). De organisatie zoekt mensen die hun PS4 met FIFA22 beschikbaar willen stellen. Opgeven voor 10 maart via swingel@wijnjewoude.net.. Deelname is gratis.

Waarom vogels zingen

Gorredijk Natuurverenging Geaflecht organiseert op dinsdag 15 maart (20.00 uur) in De Skâns een lezing over vogelzang. Vogelkenner Dick de Vos gaat aan de hand van geluidsopnames in op de theorieën over het ontstaan van vogelzang, zowel vanuit de ornithologie als uit de mythologie. Entree: leden gratis; niet-leden 4 euro.

Lenteconcert Celebrating Women

Beetsterzwaag In de Ontmoetingskerk is op zaterdag 12 maart (16.00 uur) het lente- concert Celebrating Women! door The Hague String Trio. Het concertthema sluit aan bij de Internationale Vrouwendag van 8 maart. Met Celebrating Women! brengt het trio wereldpremières van door vrouwen gecomponeerd werk voor strijktrio. Kaartverkoop via eventbrite.nl of cultuur@cultbee.nl. Entree: 15 euro; t/m 18 jaar gratis.