Wethouder Rob Jonkman (Opsterland) overhandigt een zwerfvuilpakket aan Wilma Huisman, himmelaar in Beetsterzwaag.
Wethouder Rob Jonkman (Opsterland) overhandigt een zwerfvuilpakket aan Wilma Huisman, himmelaar in Beetsterzwaag.

Opsterland eert de eigen afvalhelden

Nieuws

BEETSTERZWAAG De landelijke ‘Week van de Afvalhelden’ (7 t/m 13 maart) is voor de gemeente Opsterland reden om iedereen die in de afvalbranche werkt, in het zonnetje te zetten. 

Wethouder Rob Jonkman: “Iedere dag zijn er veel mensen, bezig met afvalinzameling, reiniging, afvalverwerking en groenbeheer. Ze doen ontzettend belangrijk werk, waar we als inwoners allemaal van profiteren.’’ Hij noemt om te beginnen de medewerkers in gemeentelijke dienst en in dienst van afvalbedrijf Omrin. “Zij zijn onze helden.’’ Opsterland is volgens Jonkman een trotse mede-eigenaar van Omrin. De afvalinzamelaar en verwerker is gekozen tot het `Duurzaamste Bedrijf van Nederland’. Omrin heeft door een uitstekende nascheiding een een bijzonder hoog scheidingspercentage (75%). 

Opsterland prijst zich daarnaast gelukkig met de bijdrage die de inwoners van de gemeente zelf leveren aan een schone leefomgeving. Zo zijn er in de meeste dorpen `himmelploegen’ actief, die het hele jaar door zwerfafval opruimen. “Heel waardevol”, noemt Jonkman hun bijdrage. Een mooie actie ontstond onlangs ook in Nij Beets, waar een groep kinderen een spontane zwerfvuilactie op touw zette. Jonkman waardeert het als inwoners de moeite nemen om actief zwerfafval op te ruimen. Opsterland rolt dit jaar de actie ‘Pak de zwerfafvalhandschoen op!’ verder uit over de gemeente. Actieve himmelaars krijgen een pakket met een grijper, handschoenen en een vuilniszak.