Basisschoolleerlingen plaatsten de nestkastjes rond de Lippe Gabriëlsplas in Ureterp.
Basisschoolleerlingen plaatsten de nestkastjes rond de Lippe Gabriëlsplas in Ureterp. Sietse de Boer

Leerlingen plaatsen nestkastjes bij Lippe Gabriëlsplas

Algemeen

Die mooie donkerrode is van Levi. “Die heb ik geschilderd met mijn vader. Er zit verf op dat een laagje heeft zodat er geen kou in kan komen. Wel lekker warm voor ze.” Dat kunnen de vogeltjes wel gebruiken op deze koude zaterdagochtend.

Warme chocomel met een dikke dot slagroom er op, dat gaat er bij de basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 ook wel in. Ze maken zich op voor een koud klusje: nestkasjes ophangen rond de Lippe Gabriëlsplas. Vaders met ladders en accuboormachines staan klaar voor de start.

Theo Wester van Vogelwacht Ureterp staat ook klaar maar voordat hij instructies kan geven, zijn de ladderploegen er al enthousiast vandoor: linksom en rechtsom van de met zonnepanelen bedekte plas de nestelgelegenheden ophangen en daarvoor geschikte bomen vinden. “Net te ticht by de oare nestkastkes hingje”, roept hij ze nog na.

Het plan was om in januari de nestkastjes op te hangen, dat is de beste tijd daarvoor. Corona verhinderde dat. “Wy ha sels al yn jannewaris guon ophong”, vertelt Theo. Van GroenLeven, de ontwikkelaar van het zonnepark op de Lippe Gabriësplas, kregen ze hiervoor geld. “We ha meardere soarten kasten ophong, ek guon mei in spesjale iepening.” Zo is er woonruimte voor onder andere de specht, roodborst, gekraagde roodstaart en boomkruiper.

Vandaag zijn de leerlingen van de drie basisscholen aan de beurt. Ook zij kregen van GroenLeven nestkastjes. Maarten Kemperman van GroenLeven: “By in sosjale wurkpleats ha we boupakketten meitsje litten, dy mochten de bern sels yn elkoar sette en skilderje.” GroenLeven vindt het belangrijk goede plek te bieden voor flora en fauna rond het zonnepark. “We dogge dêrfoar ferskillende dingen. We ha fruitbeammen fan âlde rassen oanplante, der wurde wyde blommen ynsiedde en we ha bijekasten en flearmûzekasten.” De oostoever is aangelegd met wilgentakken en paaltjes waarmee voor vissen en amfibieën paargelegenheid is gecreëerd.

Voor het plaatsen van nestkasten heeft GroenLeven samenwerking gezocht met de plaatselijk vogelwacht en de scholen. “Sa bin de bern der ek by belutsen, we hoopje dat se allegear faak komme te sjen.” Binnenkort wil de zonneparkontwikkelaar voor de kinderen nog een uitlegbijeenkomst organiseren over duurzame energie-opwekking.

Niet alle leerlingen uit groep 7 en 8 hangen hun nestkastje vandaag in de bomen. Er zijn er bij die het zo mooi vonden dat ze het vogelonderkomen thuis hebben opgehangen. Helemaal prima, vindt Theo Wester van de Vogelwacht. “As se mar ergens hingje, dêr giet it om.” Omdat de Vogelwacht zelf al een flink aantal nestkasten heeft opgehangen rond de plas, was het plan om een deel van de door de kinderen gemaakte nestkastjes op te hangen aan de nabij de plas gelegen Lipomwyk of Modderikswyk. “Mar miskien kin we dêrfoar no noch wat jild krije van GroenLeven.”

De mooi met bloemen en vogels beschilderde nestkast van Marrit hangt inmiddels op zijn plek aan de noordwestkant van de plas. “Ik tink dat dit wol in goeie plak is, ik tink dat it sa wol goed komt.” Ten zuidwesten van de plas balanceren twee vaders met de ladder boven een sloot. Daar hebben ze een puike plek op het oog voor het nestkastje van Jurjen. Sem durft ook wel de ladder op. “Pas op jonge, it wetter is kâld”, waarschuwt zijn vader.