Hailey Floris (rechts) trapt in Ureterp af voor Scoor een Boek! Met Redmer Wijnstra, Heero en Foppe de Haan.
Hailey Floris (rechts) trapt in Ureterp af voor Scoor een Boek! Met Redmer Wijnstra, Heero en Foppe de Haan. Sietse de Boer

Aftrap Scoor een Boek! bij obs De Twirre (met video)

Algemeen

Boeken lezen moet je eigenlijk gewoon trainen, net als met voetbal. Dat is de tip die oud-voetbaltrainer Foppe de Haan meegeeft aan de leerlingen van obs De Twirre. Dinsdag was hij in Ureterp bij de aftrap van het project Scoor een Boek!

‘Scoor een Boek! is een uniek leesproject voor kinderen uit groep 5 en 6. Georganiseerd door bibliotheken die daarbij de kracht van voetbal inzetten voor het stimuleren van lezen. Waarom voetbal? Leesconsulent Anke Leffering: “Fuotbal leeft, by jonges en by famkes. Troch gearwurkjen mei sc Heerenveen, en foar Ljouwert sc Cambuur, kin we it lêzen stimulearje.”

In Friesland doen maar liefst 2.500 leerlingen uit groep 5 en 6 mee aan het project waarbij ze in tien weken zoveel mogelijk boeken lezen. Schooldirecteur Redmer Wijnstra is maar wat blij dat De Twirre is uitgekozen voor de provinciale aftrap. “Dizze skoalle kin wol wat brûke, alle oandacht is wolkom. Mar it belangrykste is, dat it om it lêzen giet.”

Lezen is wat de leerlingen al heel veel doen, vertelt hij vanaf het podium. Naast hem staan Wikje Haan, coördinator Educatie Bibliotheken Zuidoost Friesland. “En de bekendste Fries: Foppe de Haan.” Wikje vertelt kort over haar eigen leeservaringen en gaat dan over naar Scoor een Boek!: “We willen graag dat jullie deze weken zoveel mogelijk lezen. Na tien weken sluiten we af met het eindsignaal in een gymles.” ‘Huh?’, klinkt het verbaasd vanuit de groep kinderen. “Ja,” zegt ze, “het wordt heel sportief. We gaan dan kijken hoeveel boeken jullie gelezen hebben.”

Foppe de Haan is gek op lezen, vertelt hij. “Dat heb ik overgehouden van de basisschool. Elke zaterdagochtend, we moesten dan ook naar school, moesten we een boek meenemen. Dat had ik binnen een paar uur uit.” Heeft hij nog een tip voor de leerlingen van De Twirre, vraagt Wijnstra. “Je moet dingen doen die je leuk vindt. Soms is het ook zo dat je het in het begin niet zo leuk vindt maar als je je er dan instort, wordt het veel leuker. Dat is met voetbal ook zo.” Doe het maar zo, tipt hij verder: “Elke dag een kwartier lezen, wordt vanzelf een uur.”

“Willen jullie voorgelezen worden?”, vraagt de schooldirecteur. Volmondig klinkt het ‘jaaaaa!’ Foppe neemt plaats op de stoel op het podium. Op schoot het boek ‘Het geheim van de rode voetbalschoen’. “Het begint zo”, kort leidt hij het verhaal in. Over een in een bosje geschopte bal waar dan een jongen en meisje een rode voetbalschoen vinden met daarin een sleutel en een pasje. Muisstil hangt het jonge publiek aan zijn lippen.

En nu wordt het spannend, zegt Wijnstra. “Voorlezen, zelf lezen en dit project hebben veel te maken met voetbal. Dus is nu de aftrap.” Of ze Heero kennen, de mascotte van sc Heerenveen? Kijk, daar komt hij al het podium op. Ook rasechte voetbalster Hailey Floris wordt het podium opgeroepen. De leerlinge mag in haar eentje de aftrap voor 2.500 kinderen verrichten, zegt de directeur. Op een tafeltje naast het podium staat een wiebelige boekentoren. Zal het haar lukken om met één bal die stapel omver te schoppen? Ja, natuurlijk! Eén trap, een zoevende bal en op de grond kletterende boeken. Scoor een Boek 2022 is geopend.