Weima & vd Werf in Witte Kerk

Hemrik Gitaarduo Weima & vd Werf verzorgt op zondag 6 maart (15.00 uur) een optreden in de Witte Kerk. Het duo speelt zestig jaar muziekhistorie met hits van onder andere The Everly Brothers, The Beatles en Simon & Garfunkel. Reserveren is gewenst via wittekerkhemrik.nl. Entree: 10 euro (contant).

Open Podium

Beetsterzwaag POP Beetsterzwaag organiseert op zondag 6 maart (15.00 uur) in De Buorskip het eerste Open Podium van dit jaar. Singer-songwriter Queen Bee (Leonie Poortman) bijt het spits af, ze schrijft emotionele popmuziek en begeleidt zichzelf op piano. Daarna speelt de band Challenger covers van onder andere The Rolling Stones en Deep Purple. Tussendoor is er Top2000-disco. De toegang is gratis, wel wordt er met de pet rondgegaan.

Fries Symfonie Orkest

Beetsterzwaag Het Fries Symfonie Orkest verzorgt op zondag 6 maart (16.00 uur) een concert in de Ontmoetingskerk. Het thema is ‘Storm na de stilte’. Het programma bestaat uit onstuimige dansen van diverse componisten waaronder Bartok, Tsjaikovski en Röntgen. Na afloop van het concert is de bar open. Kaartverkoop via fso.frl.

Marcel Smit in Hippolytuskerk

Olterterp In 2020 stond de jaarlijkse podiumtour van de stichting Alde Fryske Tsjerken in het teken van haar vijftigjarig jubileum. Fryske singer-songwriter Marcel Smit kon de tour niet afmaken vanwege de pandemie, nu gaat hij alsnog met zijn gitaar langs acht kerken. Op vrijdag 4 maart (20.00 uur) speelt hij in de Sint Hippolytuskerk. Smit is een veel gevraagd artiest en niet meer weg te denken uit de Friese top 100. Zijn liedjes gaan van fleurig tot humoristisch en ontroerend. De toegang is gratis.

Powergirls, wacht maar tot ze groot zijn!

Heerenveen Galerie Autrevue (Woudsterweg 4) opent op dinsdag 8 maart (17.00 uur) de expositie Powergirls. In het kader van het tienjarig jubileum van de Nederlands-Noorse prijs Prix de Norvège selecteerden burgemeesters uit Noord-Nederland, Emden en Leer tienjarige veelbelovende meiden. Kunstschilders Gabriëlle Westra, Janey Robertson, Saskia Dingelstad, Randolph Algera en Niklaus Peter maken portretten van deze powergirls. Tot en met 20 maart te zien op vrijdag en zaterdag (11.00-17.00 uur) en zondag (12.00-17.00 uur). De toegang is gratis. autrevue.nl

Cursus Boro & Sashiko

Oldeberkoop Bij Textielinstituut Hawar start op woensdag 9 maart (19.00 uur) een cursus Boro & Sashiko. Elly van Elp leert de deelnemers in vijf avonden de technieken Boro en Sashiko. Boro is een traditionele Japanse patchwork-techniek, slow en duurzaam waar al het oude spijkergoed voor gebruikt kan worden. Sashiko is eenvoudig Japans borduurwerk en geschikt voor iedereen. hawar.nl

Lezing Overval Blokhuispoort 1944

Gorredijk 't NUT organiseert op donderdag 10 maart in De Skâns (20.00 uur) een lezing door Rik Jongbloed over De Overval op het Huis van Bewaring Blokhuispoort te Leeuwarden. Op 8 december 1944 verrichtten Friese verzetsstrijders een heldendaad: zij pleegden een overval op de strafgevangenis en bevrijdden zonder ook maar één schot te lossen negenendertig mannen, elf vrouwen en een bewaarder. Onder hen kopstukken van het Leeuwarder verzet en een politie-inspecteur. Voor sommigen kwam de bevrijding op het nippertje. Rik Jongbloed vertelt het verhaal hoe onder meer zijn moeder en oma uit de gevangenis zijn bevrijd. Reserveren is noodzakelijk en kan tot 9 maart via nutgordyk@gmail.com. Entree: leden gratis; gasten 5 euro.