mestvergister tolleane WEN Wijnjewoude
mestvergister tolleane WEN Wijnjewoude

Ingezonden: mestvergister helpt klimaat niet

Ingezonden

Wijnjewoude is een inspirerend voorbeeld van een dorp dat zelf wil voorzien in zijn energiebehoefte. De inwoners gaan hiermee aan de slag omdat zij ‘het als hun plicht voelen de aarde goed over te dragen aan de volgende generatie’. Maar lukt dit met een centrale (mono)mestvergister die Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) voor ogen staat? 

Gas uit koeienmest maken lijkt een win-winsituatie, want de mest is er toch al en zo kun je er een extra product uit halen. Maar schijn kan bedriegen. Vergisting van enkel (koeien)mest is een proces met een laag energetisch rendement. Van nature, en omdat er voor het productieproces relatief veel energie nodig is. Een centrale mestvergister brengt ook veel heen en weer gesleep van mest in grote tankwagens met zich mee. Het is daarom maar de vraag of met de verbranding van dit ‘groene’ gas, waarbij CO2 wordt uitgestoten, de opwarming van de aarde wordt beperkt. 

Mestvergisters werken het best met verse mest die dagelijks van de boerderijen wordt aangevoerd. Koeien in de wei, die daar poepen en plassen, passen niet in dit plaatje. Jammer, want weidegang is fijn voor de dieren en verlaagt volgens recent onderzoek van de Wageningen Universiteit de uitstoot van ammoniak en methaan. Bovendien is weidegang beter voor de biodiversiteit en past daarom in de noodzakelijke verduurzaming van de veehouderij. 

Nederland heeft een mestoverschot. Er is niet voldoende grond om de mest van de bijna 115 miljoen dieren op uit te rijden. Met mestvergisting los je ook dit probleem niet op. Sommigen denken dat de enorm energieverslindende productie van kunstmest als vanzelf zal verdwijnen door het gebruik van vergiste mest. Dit is helaas een fabeltje, want vergiste drijfmest is niet beter voor de bodem dan niet-vergiste drijfmest. En als we inzetten op een duurzame landbouw is er geen of nauwelijks kunstmest nodig. 

Om de aarde werkelijk in goede staat aan de volgende generatie door te geven is het verstandig nu af te zien van de mestvergister. De 4,3 miljoen euro belastinggeld voor de vergister kan effectiever en duurzamer gebruikt worden voor de productie van groene elektriciteit uit wind en zon. Bedenk hierbij dat Wijnjewoude niet per se zelfvoorzienend hoeft te worden om het klimaat te redden.

Het bestuur van natuurvereniging Geaflecht