Afbeelding

Vanavond: verkiezingsdebat Energietransitie in Wijnjewoude

Algemeen

WIJNJEWOUDE Vertegenwoordigers van de acht partijen die deelnemen aan de Opsterlandse raadsverkiezingen gaan op donderdag 3 maart (19.30 uur) in mfc De Swingel met elkaar in discussie over de energietransitie. Iedereen is welkom. Discussieleider is Arend Waninge (Sa!Media).

De energietransitie was de afgelopen vier jaar een van de hoofdonderwerpen op de Op- sterlandse politieke agenda. Het huidige college van PvdA, Opsterlands Belang en ChristenUnie toonde zich ambitieus. Opsterland moet in 2035 energieneutraal zijn, mede dankzij de aanleg van honderden hectares aan zonnevelden. De capaciteit van het elektriciteitsnet gooit echter roet in het eten. De beoogde honderd hectare zonneveld in deze collegeperiode is niet gehaald. Is het dan nog verstandig te blijven koersen op grote zonnevelden? Of is het beter toch meer te concentreren op zonnedaken of andere alternatieven?

Windmolens zijn niet mogelijk in Opsterland. Grote windmolens zijn provinciaal taboe, voor de kleine windmolens (15 meter ashoogte) op boerenerven werpt Opsterland volgens de boeren drempels op. Blijft dit zo of moet het anders? 

Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) ziet bijvoorbeeld in centrale mestvergisting een mogelijkheid om groengas te produceren en zo Wijnjewoude energieneutraal te maken. In het kader van de Proeftuin Aardgasvrije Wijken onderzoekt Wijnjewoude wat mogelijk is. Maar de plannen roepen in het dorp en in de politiek ook weerstand op. Terwijl de verwachting juist is dat er de komende jaren meer plannen voor mestvergisters komen. De productie van groen gas wordt rendabeler door de internationale gascrisis, bovendien stijgt de vraag door het verplicht bijmengen van gas. Hoe wil Opsterland verder met de mestvergisting? 

Meest actueel is echter de roep om energiebesparing. Al eerder besloot de gemeenteraad hier vol op in te zetten. Maar zijn we hiermee op de goede weg of moet er meer gebeuren?