ChristenUnie Opsterland bezoekt zorgboerderij Boerehiem in Nij Beets
ChristenUnie Opsterland bezoekt zorgboerderij Boerehiem in Nij Beets Sietse de Boer

ChristenUnie kijkt naar vervoer cliënten zorgboerderijen

Algemeen

NIJ BEETS De decentralisatie van het sociaal domein naar de gemeenten in 2015 heeft geleid tot grote verschillen tussen gemeenten. Daar weten ze bij zorgboerderij Boerehiem in Nij Beets alles van. Hans en Akkie Tolsma bieden een vorm van dagbesteding aan zeventien cliënten van hele uiteenlopende leeftijden, met diverse achtergronden en woonachting in verschillende gemeenten. Een heel praktisch probleem zijn de vergoedingen voor het vervoer van de cliënten van en naar de zorgboerderij. In het verleden werd hiervoor taxivervoer gebruikt, nu zijn de zorgboeren zelf verantwoordelijk. “De fergoedingen binnen net lyk en net kostendekkend”, vertelt Akkie. “De brânstof is der miskyn mei betelle, mar de oeren seker net. Wy binne no deis trije oant fjouwer oeren ekstra oan it wurk sûnder fergoeding”, hield ze zaterdagmiddag een delegatie van de Opsterlandse ChristenUnie voor.

Kandidaat raadsleden Elisabeth Mulder en Rob Jonkman hoorden er van op en zegden toe daar eens goed naar te kijken. Jonkman: “Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het sociaal domein, maar kunnen niet overal op sturen. Dat is in de praktijk best vervelend. Opsterland is landelijk wel heel actief op dit terrein. De lijntjes naar Den Haag zijn steeds korter.” Als teken daarvan was Tineke Huizinga, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer, zaterdagmiddag bij het bezoek aanwezig. Ze ging onder andere in op de dreigende extra bezuiniging van een half miljard euro die het kabinet op de jeugdzorg wil doorvoeren. Gemeenten dreigden eerder dit jaar al om niet meer te willen meepraten over verbetering van de jeugdzorg zolang deze bezuiniging op tafel ligt. Huizinga: “Wij pleiten er juist voor om eerst met de gemeenten te kijken wat mogelijk is. Dat is een andere benadering.”


Eerste Kamerlid Tineke Huizinga, Akkie Tolsma (Boerehiem), Rob Jonkman en Elisabeth Mulder (kandidaten ChristenUnie Opsterland).