Jan Leistra van De Kompenije bij de opening van de nieuwe theaterzaal.
Jan Leistra van De Kompenije bij de opening van de nieuwe theaterzaal. Sietse de Boer

Levensecht drama in nieuwe toneelzaal Jubbega

Algemeen

JUBBEGA “Wy ha hjir de moaiste teaterseal fan Súdeast Fryslân”, hield Age Hartsuiker, voorzitter van de gezamenlijke toneelverenigingen in Jubbega, zijn achterban vrijdagavond voor. En inderdaad, de circa 50.000 euro vanuit diverse fondsen bijgedragen, lijkt goed besteedt. Wat normaal een gymzaal is, is relatief eenvoudig om te toveren tot een smûke theaterzaal met plaats voor circa tweehonderd man publiek. Met een mooi groot podium, zwarte theaterdoeken langs de muren voor een goed geluid en een nieuwe licht- en geluidsinstallatie. 

De vier toneelverenigingen in Jubbega en Hoornsterzwaag, goed voor 150 jaar toneeltraditie, en mfg De Kompenije ontwikkelden samen een plan voor deze theaterzaal in het dorpscentrum. Er was behoefte aan een nieuwe plek voor de uitvoeringen nadat café De Alde Slûs definitief haar deuren sloot. In april neemt het uitgestelde Sinterklaassprookje het podium daadwerkelijk in gebruik.


Net nieuwe podium even uitproberen

Zwaar weer De Kompenije

Het aanwezige publiek kroop vrijdagavond nog wat achterin de zaal, de stoelen voorin bleven leeg. Misschien had dat wel te maken met angst voor wat Jan Leistra, voorzitter van Stichting De Kompenije daarna ging vertellen. Want ondanks het enthousiasme voor de nieuwe theaterzaal weet Jubbega sinds een paar dagen dat De Kompenije nu in echt zwaar weer zit. De huurconstructie met woningcorporatie Accolade, eigenaar van een deel van het gebouw, hangt de stichting als een molensteen om de nek. Beide partijen zijn het niet eens over aanpassingen van het contract, waardoor Stichting De Kompenije nu liquidatie van haar eigen stichting onderzoekt. Om zo onder het contract uit te komen. Voor eind maart moet duidelijk zijn of dit kan en onder welke voorwaarden. “Dogge wy neat, dan binne wy oer fiif moanne failliet”, hield hij de toneelmensen voor. Leistra hoopt dat er een nieuwe groep vrijwilligers opstaat die na gaat denken over een doorstart. 

Jubbega lijkt intussen de eerste schok voorbij. Er is een actiegroep opgericht die via Facebook (Uskomepenije) te volgen is. Janna Eijer is woordvoerder van de initiatiefnemers. “Wy ha it moandei heard en binne tiisdei mei sân man by elkoar kaam. Der moat wat gebeure. It belangrykste no is dat Jobbegea it belang fan De Kompenije sjocht en as ien doarp foar De Kompenije opkomt.”