Provincie verkoopt natuur in Hemrik

Hemrik De provincie Fryslân verkoopt ruim tien hectare natuur aan de Poasen bij Hemrik. Het gaat om een gebied dat recent is ingericht als natuur; het gebied moet ook natuur blijven. Gegadigden moeten bij hun bod (minimaal 163.500 euro) een beheerplan indienen. De provincie selecteert degene met het beste plan als toekomstig eigenaar en beheerder voor deze percelen natuur. De nieuwe eigenaar kan subsidie aanvragen voor het beheer en de verdere natuurontwikkeling van het gebied.  

Hemrikkerscharren

Het te verkopen gebied is onderdeel van natuurgebied Hemrikkerscharren-Oost, dat bestaat uit percelen grasland met sloten en greppels. Een lange sloot die afwatert op de beek is voorzien van natuurvriendelijke oevers. De aangrenzende natuur bestaat hoofdzakelijk uit grasland, een bosje en de oever van het Koningsdiep (Alddjip). De aangeboden percelen hebben gevarieerde flora. De percelen langs de beek zijn geschikt om verder te ontwikkelen tot vochtig hooiland. 

Schraalgrasland

Hoger op de flank van het beekdal zijn er kansen op het ontstaan van droog schraalgrasland. Daartussen blijft het kruiden- en faunarijk grasland. In de percelen worden verschillende soorten insecten zoals bijen, hommels, zweefvliegen, kevers en vlinders aangetroffen. Ook is het een leefgebied voor allerlei (zang)vogels. In de sloot met natuurvriendelijke oevers is al een rijke vegetatie aanwezig, zowel in en onder het water als langs de oevers. De tien hectare maakt onderdeel uit van een gebied van in totaal zo’n 39 hectare ten noorden van Hemrik dat in oktober na herinrichting is teruggegeven aan de eigenaren: Staatsbosbeheer en enkele particulieren. In het gebied zijn slootjes minder diep gemaakt of gedempt en er zijn stuwtjes vervangen. Dit draagt bij aan het vasthouden van meer water in het gebied.  

Meer verkoop

De provincie verkoopt de komende jaren meerdere percelen in natuurgebieden. De provincie heeft deze percelen eerder aangekocht om ze vervolgens in samenhang met de omliggende percelen in te richten voor de natuur.