Evaluatie strooibeleid

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland gaat kijken of er meer meetstations nodig zijn om de strooileider van de gladheidsbestrijding van meer informatie te voorzien. Aanleiding is de situatie van 21 januari jongstleden, toen het even helemaal misging in de gladheidsbestrijding. Na een van de weinige koude nachten deze winter, was het 's ochtends glad. Het leidde tot een aantal ongelukken in onder andere Olterterp, Gorredijk en Beetsterzwaag. De strooiwagen van de gemeente Opsterland ging pas de weg op nadat er meldingen over deze ongelukken binnenkwamen. 

En dat leidde tot vragen van CDA-raadslid Bareld van der Meer. Uit de antwoorden van het college van B en W blijkt dat de dienstdoende strooileider al om vijf uur 's ochtends contact had gehad met de meteoroloog die de gemeente Opsterland altijd van informatie voorziet. Het eigen meetstation van de gemeente liet een wegdektemperatuur zien van rond het vriespunt. De strooileider constateerde op een aantal punten zelf dat de wegen niet glad waren. En omdat de temperatuur van het wegdek boven nul bleef, besloot hij om niet te strooien. 

Pas na de melding van het eerste ongeval (7.40 uur) rukte de strooiauto alsnog uit. Het college betreurt dat er ongelukken zijn gebeurd, maar wijst er ook op dat de gemeente een inspanningsverplichting heeft voor de gladheidsbestrijding, maar dat een weggebruiker een eigen verantwoordelijkheid heeft.