INGEZONDEN

Tweerichtingsverkeer Gorredijk

De Opsterlandse gemeenteraad wil instemmen met de definitieve herinvoering van tweerichtingsverkeer in de Hoofdstraat van Gorredijk. Artikel 2 van de Wegenverkeerswet bepaalt echter dat verkeersregels een bepaald doel moeten dienen. Het kan onder andere gaan om veiligheid, het beschermen van weggebruikers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan of het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. In een verkeersbesluit moeten de beoogde doelen gemotiveerd zijn.

Ik heb geen duidelijke motivatie gehoord die opheffing van het bestaande éénrichtingsverkeer in Gorredijk rechtvaardigt. Indien de raadsleden de inhoud van het aangehaalde artikel ter harte hadden genomen, hadden ze zeer waarschijnlijk een ander standpunt ingenomen. Het heeft er nu alle schijn van dat bescherming van de middenstanders (Whi) in het centrum van Gorredijk ten koste gaat van de verkeersveiligheid in de Hoofdstraat. Immers, met de komst van Aldi nabij de rotonde Badweg/Hoofdstraat en een vernieuwde Jumbo verderop aan de Badweg, is het niet geheel ondenkbeeldig dat het centrum minder bezoekers trekt bij handhaving van éénrichtingsverkeer. Zeker voor de inwoners van bijvoorbeeld Jubbega, Oude- en Nieuwehorne, De Knipe, Heerenveen (met redelijk hoge parkeertarieven), Langezwaag, Jonkers- lân, Tjalleberd en Gersloot zijn de supermarkten aan de Badweg en bij de wegkruising met de Hoofdstraat makkelijker bereikbaar. 

Maar mogelijke inkomstenderving kan en mag geen reden zijn tot het instellen van tweerichtingsverkeer. Midden jaren tachtig ondervond de bus veel hinder van tweerichtingsverkeer door de Hoofdstraat. Met de aanleg van de rondweg verdween de bus uit de Hoofdstraat. De middenstand was gebaat bij een breder trottoir voor uitstalling van verkoopwaar en de horeca voor het plaatsen van een terras, dus kwam er een versmalde rijbaan en eenrichtingsverkeer in de Hoofdstraat. Met verkeersveiligheid als argument. Er zullen andere oplossingen gevonden moeten worden om de middenstand in Gorredijk in stand te houden. Of de Hoofdstraat moet worden heringericht en verbreed. 

Dus let goed op de motivatie waarom dit besluit is (wordt) genomen en wanneer het College van B en W haar besluit kenbaar maakt. U heeft daarna namelijk zes weken de tijd om tegen het vastgestelde besluit bezwaar aan te tekenen. Kom op voor uw eigen veiligheid!

Anton Koster
Gorredijk