Opsterland wil een eigen energiebedrijf

Beetsterzwaag Het Opsterlandse college van B en W ziet veel mogelijkheden in een eigen energiebedrijf. Maar hoe dat moet worden vormgegeven is onduidelijk. Het college stelt voor om de mogelijkheden verder te onderzoeken en daarbij een ondernemingsplan op te stellen. 

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel in maart. Diezelfde raad nam in maart 2018 een motie aan die het college opdroeg om een gemeentelijke energiecoöperatie te onderzoeken. Dat dit onderzoek meer dan drie jaar heeft geduurd, is volgens wethouder Rob Jonkman een kwestie van prioriteiten. Het gemeentehuis moest de afgelopen jaren bijvoorbeeld ook veel tijd steken in de opstelling van een warmtetransitievisie en een regionale energiestrategie (RES).
Haast met het gemeentelijk energiebedrijf was ook niet nodig, stelt Jonkman omdat nieuwe projecten voor het opwekken van duurzame energie door netwerkproblemen nu toch niet mogelijk zijn. Pas na 2025 ontstaat er weer ruimte. "Daardoor staat ook de ontwikkeling van initiatieven in de dorpen nagenoeg stil. Een van de mogelijkheden van het energiebedrijf is om dit soort initiatieven te ondersteunen. Plannen die wel lopen, kunnen we ambtelijk nu ook wel ondersteunen."  

In een voortgangsnotitie concludeert het college wel dat een energiebedrijf een waardevol instrument kan zijn om de lokale energietransitie te versnellen. Dat kan door meer regie op de uitvoering te nemen, door lokale projecten professioneel te ondersteunen en door zelf duurzame energieprojecten op te starten. Met de opbrengsten van deze projecten kunnen dan weer andere projecten opgestart kunnen worden. Op die manier moeten er meer lokale energieprojecten van de grond komen. 

Opsterland streeft naar een lokaal eigendom van vijftig procent in lokale energieprojecten, zoals ook in het landelijk klimaatakkoord is vastgelegd. Op die manier kan de eigen mienskip profiteren van de opbrengsten. Met een energiebedrijf is het volgens het college gemakkelijker om deel te nemen in projecten van commerciële marktpartijen. Hoewel lang is gesproken over energiecoöperatie is het volgens het college beter om het eigen energiebedrijf niet in een coöperatie maar in een bv-vorm te gieten.