Wethouder Jelle Zoetendal (rechts) bracht zaterdag de prijs langs.
Wethouder Jelle Zoetendal (rechts) bracht zaterdag de prijs langs. Foto: Sietse de Boer

Vrijwilligers 't Hummelhûs winnen publieksprijs

Oudehorne “We hebben 'm!”, juichten de vrijwilligers van ’t Hummelhûs in Oudehorne zaterdag. De twintig vrijwilligers wonnen de publieksprijs in het kader van de vrijwilligersprijs Zilveren Duim. “Onze vrijwilligers waren oprecht blij, dat enthousiaste gevoel van ‘samen’ doet ook echt wat”, zegt Angelique Kroijenga van ’t Hummelhûs.

De groep van twintig vrijwilligers kreeg in de categorie groepen de meeste stemmen van het publiek: 188. “De wethouder zei dat we met stip gewonnen hadden. We zijn er erg blij mee, ze hebben het zo verdiend want ze doen zoveel voor ons.”

Sinds twee jaar biedt de kinderopvang en zorgboerderij dagbesteding aan ouderen; groep voorhuis. Met name daar zijn de vrijwilligers actief. “We hebben dagvrijwilligers die de hele dag meedraaien, vaak koken ze ook de maaltijd. Er zijn vrijwilligers die met onze bezoekers wandelen of op de duofiets gaan en een keer in de twee weken komen de accordeonist en balalaika-speler. Daarnaast hebben we vrijwillige chauffeurs die tussen negen en tien uur ‘on route’ zijn om de bezoekers op te halen en die om vier uur weer voor de deur staan om ze thuis te brengen.”

“Vrijwilligers zijn ons extra paar ogen, ze draaien met ons mee in het team. Als ze bijvoorbeeld even gaan wandelen met twee bezoekers, hebben wij weer tijd voor wat anders.” Groep voorhuis heeft gemiddeld tien bezoekers per dag, zes dagen in de week. Op de zorgboerderij kunnen ze veel buiten zijn in de grote tuin en bijvoorbeeld hun eigen boontjes plukken. De vrijwilligers komen uit de wijde regio en variëren in leeftijd van 55 tot 78 jaar.

De vrijwilligersgroep van ’t Hummelhûs kreeg een dinerbon uitgereikt. “We zijn daar heel dankbaar voor. Maar we hebben wel een grote groep dus voor die bon van 75 euro moeten we iets bedenken.”

Vrijwilligersprijs Zilveren Duim wordt jaarlijks georganiseerd door gemeente Heerenveen samen met welzijnswerk Caleidoscoop en de Heerenveense Courant. Zaterdag ging een delegatie in een oldtimer-bus langs alle prijswinnaars. Winnaars van publieks- en aanmoedigingsprijzen kregen een dinerbon en bloemen, winnaars van de juryprijs kregen daarnaast het bij de prijs horend zilveren speldje.