Afbeelding

Expositie 'Tijdcapsule'

Gorredijk 'Hoe krijgen we jongeren in het museum?' Vanuit die vraag besloten Museum Opsterlân en Code Hans de handen ineen te slaan: jongeren kregen de mogelijkheid om een eigen expositie te organiseren. Vanaf 1 februari is het resultaat, 'Tijdcapsule', te zien in het museum. De jongeren zijn gecoacht door kunstdocent Gisanne Hendriks van Kunsthuis SYB uit Beetsterzwaag en worden bijgestaan door de jongerenwerkers van Code Hans en vrijwilligers van het museum. In vier ruimten wordt de bezoeker meegenomen terug in de tijd. In de ruimte 'Oud en Nieuw' maakten ze een eigentijdse versie van een schilderij uit depot. De 'Fotobooth' heeft drie kamers met een eigen tijdperiode. Bezoekers kunnen hier verkleed op de foto. De expositie kijkt niet alleen terug in de tijd maar waarborgt ook hedendaagse items op ludieke wijze voor de komende honderd jaar. Zo mogen bezoekers zelf een item plaatsen in de tijdcapsule, desgewenst met uitleg erbij. Basisschoolleerlingen vulden schoenendozen met items over deze tijd. De feestelijke opening in december kon vanwege corona niet doorgaan. De jongeren maakten in plaats daarvan een introductiefilmpje en virtuele tour door het museum; te zien op museumopsterlan.nl. Verder te zien in het museum: 189 klokken, afkomstig van Restaurant De Tijd uit Steendam (Groningen). Wie nog een klok over heeft voor de verzameling van dit restaurant, kan deze inleveren bij het museum. Daarnaast worden nog items (maximaal 20x20x20 cm) gevraagd voor de tijdcapsule.

De tranen van de Cycloop

Wijnjewoude Op vrijdag 4 februari is de nieuwe verhalenbundel 'De tranen van de Cycloop' van Frank Mommersteeg verschenen bij Uitgeverij Boekscout. Onder het puin van zijn ingestorte huis (door ongeluk of aanslag) schrijft de hoofdpersoon van de verhalenbundel zijn testament. Het worden korte verhalen over zijn jeugd, liefdes, latere reizen, de zin van zijn leven en het uiteindelijk afscheid. Levend begraven hoopt hij nog dat Aurora, die hij liefhad als geen ander, hem zal vinden. Die hoop verzoent hem met het besef dat hij voorgoed zal verdwijnen, mits zijn verhalen gelezen zullen worden.

Prijswinnaars eindejaarsactie

Beetsterzwaag De familie Mulder uit Beetsterzwaag heeft de hoofdprijs gewonnen in de eindejaarsactie van ondernemersvereniging Beetsterzwaag-Olterterp (OVBO). De familie won een geheel verzorgde vaartocht tijdens de Tall Ships Races in Harlingen. Dit voor Noord-Nederland grootste evenement wordt gehouden van 14 tot en met 17 juli; zestig historische schepen doen dan de enige havenstad van Fryslân aan. De Mulders zijn te gast op een van de schepen tijdens de Sail In Parade. Vorige week ontvingen ze de prijs uit handen van OVBO-voorzitter Lieuwe Krol. Elk jaar stellen vrijwel alle winkeliers in Beetsterzwaag prijzen beschikbaar voor de eindejaarsactie. Klanten leveren hun kassabon voorzien van naam in waaruit notaris Fokje Kooi de bonnen van de winnaars trekt. Alle prijswinnaars hebben bericht gekregen.