Afbeelding

Nils en Felix werken aan racewagen op waterstof

Olterterp Een team van Delftse studenten onthulde onlangs hun nieuwe racewagen op waterstof. Onder hen Nils Boersma (22) uit Tijnje en Felix de Waal (22) uit Olterterp. Sleutelen is hun passie, een betere en duurzamer wereld nalaten is het groter doel. Om maar te beginnen: stroom maken uit waterstof heeft de toekomst, en als je die stroom dan opwekt in werelddelen met veel zon, dan is dat effectief en goedkoop, stelt Felix. Nils: “Een elektrische auto is goed voor de korte afstand, maar voor lange afstanden, vrachtverkeer en scheepvaart zou je een tonnen wegende accu moeten hebben. Dat werkt niet. Ik ben ervan overtuigd dat waterstof de toekomst heeft.”  Bevlogen vertellen ze over het project Forze Hydrogen Racing, waarin sinds 2007 studententeams de kracht van duurzame waterstoftechnologie in de autosport promoten en ontwikkelen. Sinds de start zijn er meerdere raceauto’s gebouwd, elk sneller dan de vorige. Felix en Nils werken aan de negende Forze die met een topsnelheid van 300 km per uur volgend jaar de strijd moet aangaan met top GT-auto’s op het circuit van Zandvoort.

Chiefs

Voor Nils, hbo'er werktuigbouwkunde, is het project een afstudeerstage en minor in een. Felix koos voor Forze als tussenjaar tussen bachelor werktuigbouwkunde en master aan de TU Delft. Elk jaar komt er een nieuw team van dertig studenten om het werk aan de waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen voort te zetten. Nils en Felix zitten sinds augustus in team XV. Felix is Chief Vehicle Dynamics en houdt zich bezig met de dynamiek van het voertuig. "Vooral met de ophanging en hoe de auto op de weg en in de bochten ligt. Ik heb contact met de bestuurder over zijn wensen.” Als kind had Felix al een passie voor sleutelen en motorsport. Ook voor Nils was werktuigbouwkunde een logische stap. "Toen ik achter op de fiets zat, vroeg ik mijn moeder al hoe een versnellingsbak in elkaar zat.” Nils, Chief Fuel Cell Engineer, werkt nu aan de ontwikkeling van de ejector, een aluminiumpijpje dat de zware brandstofpomp moet vervangen. "Dit is de eerste auto die met een ejector gaat werken, we zijn er al zo'n drie jaar mee bezig.” De waterstof, opgeslagen in vier grote tanks op de auto, laten ze gecontroleerd reageren met zuurstof uit de buitenlucht. Hierdoor ontstaan water en warmte en wordt elektriciteit opgewekt om de elektromotoren van de auto te laten draaien. "Met een goede afstelling haal je een zo hoog mogelijke efficiëntie.”

De waterstofwagen is bewust een racewagen. Felix: "Racen wekt bij veel mensen passie op, dan maak je ze enthousiast en laat je zien dat het ook echt snel kan." 

Op de foto: Nils Boersma links en Felix de Waal rechts van de racewagen.