BAS doet niet meer mee

Gorredijk De lokale partij BAS Opsterland neemt in maart niet deel aan de verkiezingen voor de Opsterlandse gemeenteraad. Er zijn onvoldoende kandidaten om een lijst samen te stellen.

Huidig raadslid Henk Hoen vindt het jammer dat het zo loopt. De afgelopen maanden leek het er aanvankelijk op dat er voldoende kandidaten zouden zijn om een lijst samen te stellen. Maar door verschillende redenen haakten mensen af. “Doe bleaunen der mar in pear oer en der wie net ien by dy’t eventueel myn plak ynnimme woe.” Hoen nam vorig jaar de zetel van BAS over van Klaas de Boer. Hij heeft de partij toen direct laten weten alleen deze raadsperiode af te willen maken.”

Sinds 2014

BAS (Betrokken Anders Samen) Opsterland was bij de raadsverkiezingen in 2014 voor het eerst van de partij. Boegbeeld werd Klaas de Boer, daarvoor jarenlang wethouder namens Op- sterlands Belang. Ook de voormalige raadsleden Rein Suurd (Opsterlands Belang) en Leo Andringa (OpsterLanders) waren betrokken bij de oprichting van de nieuwe partij.

Eenmansfractie

Tot hun eigen teleurstelling haalden ze slechts één zetel. Datzelfde resultaat was er in 2018 bij de volgende raadsverkiezingen. Klaas de Boer bleef het enige BAS-raadslid. Vorig jaar verhuisde De Boer naar Harlingen, waardoor hij zijn raadszetel moest opgeven. Henk Hoen uit Gorredijk nam toen zijn plaats in. 

Henk Hoen: “Wy wolle al ús kiezers tanksizze foar harren fertrouwen.” Ook is Hoen de fracties van D66 en GroenLinks-OpsterLanders dankbaar voor de intensieve  samenwerking in het laatste jaar.