Afgelopen weekend waren alle tafels bezet in Het Witte Huis in Olterterp.
Afgelopen weekend waren alle tafels bezet in Het Witte Huis in Olterterp. Foto: Sietse de Boer

Horeca geniet van volle bak

Olterterp Het weekend kon vrijdag voor de medewerkers van restaurant Het Witte Huis niet mooier beginnen. Nu de maatregelen voor de horeca eindelijk versoepeld zijn, is het weer volle bak. Alle tafels in het restaurant waren het hele weekend bezet. "Dat geldt voor alle horeca in Beetsterzwaag", weet Gerben Bergstra, eigenaar van Het Witte Huis. Tot zijn grote teleurstelling was hij zelf dit weekend niet van de partij. "Geveld door corona. Ik baal als een stekker dat dit nu gebeurt. Maar we hebben een goed team dat het perfect kan opvangen." Toen Gerben woensdagochtend op kantoor kwam, zat de mailbox vol. Na de persconferentie op dinsdag wilden tientallen klanten direct een tafel reserveren. "Je merkt dat de mensen er ook echt aan toe zijn om eens weer gezellig uit eten te gaan. Wij hebben de klanten gemist, maar zij ons ook. Het zijn in de eerste dagen vooral veel vaste klanten die ons ook in de coronaperiode goed hebben geholpen. Door bijvoorbeeld eten af te halen, een dinerbon te kopen of langs te komen bij onze tweewekelijkse drive-thru." 

Reserveringen

Gerben geniet volop van de lange lijst reserveringen. "Bijna iedereen reserveert. Dat is aan de ene kant mooi, je weet wat je krijgt. Het Witte Huis is aan de andere kant ook echt een aanlooplocatie. "Het onverwachte van spontane bezoekers is ook heel leuk." Bergstra is vanzelfsprekend zelf ook blij dat hij weer gewoon volop gasten kan ontvangen. "Je mist het op een gegeven moment om je vak uit te oefenen. Het moest nu ook echt stoppen. Dit was niet goed voor onze beroepsgroep. Het is ons gelukt om het team bij elkaar te houden, maar ik weet van genoeg horecaondernemers dat ze medewerkers zijn kwijtgeraakt. En die krijg je niet automatisch weer terug." 

De coronaperiode was zwaar, daar draait Gerben niet om heen. "Wij hebben het mentaal volgehouden door veel met de medewerkers in gesprek te gaan. Samen plannen maken en veel discussiƫren over de visie die je hebt voor de toekomst. En dat gaf toch steeds weer enorm veel energie."