Afbeelding

Mestvergister is echt niet duurzaam

Ingezonden

WIJNJEWOUDE Energie Neutraal (WEN) zit in de maag met het terrein van de oude zuivering bij Klein Groningen. Ze wil hier een grote, industriĆ«le mono- vergister bouwen voor mest uit eigen postcodegebied, powered bij een naastgelegen eigen zonneveld. 

De buurt en ook steeds meer dorpsgenoten keren zich tegen de vergister. Het levert veel extra transport op, in het dorp en over Weinterp. Bovendien is er binnen postcode 9241 te weinig mest, er moet minimaal 12.000 m3 mest van elders komen. Mest is fraudegevoelig, zit er straks varkensmest uit Brabant in de vergister? Ook het digestaat dat boeren terugkrijgen is fraudegevoelig, blijkt uit een rechtszaak. Dit is geen fake news, het zijn geen halve waarheden. 

Bovendien is een mestvergister niet duurzaam. Koeien moeten meer op stal, er zijn meer koeien nodig. Waarschijnlijk dat de Tweede Kamer daarom een motie aannam om geen subsidie meer te verstrekken aan mestvergisters. Zonder subsidie is een mestvergister niet rendabel. En dan? Verkopen aan een Chinees bedrijf dat er een biovergister van maakt met alle stank, overlast en gevaren voor de volksgezondheid? Nee bedankt. Een mestvergister is geen goed idee en draagt niet bij aan een betere, duurzamere, gezondere en fijnere leefomgeving voor ons en onze kinderen.

Marga Oosterveld
Wijnjewoude