Afbeelding

Hoofdpijn

Algemeen

GORREDIJK Iedereen heeft weleens hoofdpijn. Erg vervelend, maar over het algemeen ben je er ook zo weer vanaf. Maar wat als dit niet zo is? Hoofdpijn is niet altijd hetzelfde. De oorzaken en uitingsvormen kunnen verschillen. 

Soms komen hoofdpijnklachten regelmatig hinderlijk terug; in dat geval kan fysiotherapeutische behandeling uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bij (spier)spanningshoofdpijn, die kan optreden in een periode waarbij je meer drukte hebt of als je meer spanning (de naam zegt het al) of stress ervaart. De verhoogde spanning in de nekspieren kan hoofdpijn veroorzaken. De hoofdpijn is meestal tweezijdig aanwezig en kan gelokaliseerd zijn vanaf de hoge nek naar de slapen of het voorhoofd. 

De intensiteit van de hoofdpijn is vaak matig en wordt over het algemeen niet erger bij lichamelijke inspanning. De tijdsduur kan wisselen van minuten tot dagen, maar kan ook een chronische vorm aannemen en maanden of zelfs jaren in meer of mindere mate aanwezig zijn. Een andere hoofdpijn is de cervicogene hoofdpijn. Deze komt minder vaak voor dan de spanningshoofdpijn maar is zeker niet minder vervelend. Ook deze hoofdpijn is afkomstig uit de nek en van matige intensiteit. Maar anders dan de spanningshoofdpijn is deze hoofdpijn vaak eenzijdig, is er nek- en of armpijn en is er vaak een bewegingsbeperking naar dezelfde zijde als de hoofdpijn. In de nek kan een prikkeling van een zenuw ontstaan, met pijnklachten tot gevolg in het gebied dat deze zenuw verzorgt: een deel van het gezicht en het voorhoofd. 

Bij beide vormen van hoofdpijn is het effectief om de beweeglijkheid van de nek en de spierfunctie te verbeteren, bijvoorbeeld met manuele mobiliserende technieken. Daarnaast is training van de juiste spieren en houding belangrijk voor een optimale functie van de nek.

Hannie Schulting, Fysio Gorredijk