Afbeelding
Sietse de Boer

Raad zoekt naar routekaart Kortezwaag

Algemeen

BEETSTERZWAAG Over de eindbestemming is iedereen het wel eens: een nieuwe sporthal in Gorredijk. Maar hoe daar te komen? De initiatiefnemers vanuit de mienskip van Gorredijk en het college van B en W hebben ieder een andere route in het hoofd, zo bleek maandagavond in de raadzaal van Beetsterzwaag. De gemeenteraad mag over twee weken voor TomTom spelen.

De initiatiefnemers vanuit de Mienskip willen ja of nee op het door hen uitgedachte stichtingsmodel, waarbij de Mienskip van begin tot eind verantwoordelijk is voor de realisatie van een nieuwe sporthal in Gorredijk. Dat herhaalden ze maandag nog maar eens klip en klaar tegenover de raadsleden. Zegt de gemeenteraad op 14 februari ja, dan zitten ze de volgende dag op het gemeentehuis om de routekaart naar een nieuw Sportcentrum Kortezwaag te bespreken. Ze willen dan duidelijke afspraken maken over de rol van de gemeente in het verdere proces en over de go/no-go-momenten waarop het project nog kan worden stopgezet. 

Is het antwoord van de raad nee, dan komen de initiatiefnemers bij elkaar en komen ze volgens woordvoerder Bart Maats ‘waarschijnlijk tot een afronding’. Met andere woorden: dan zetten ze een streep onder hun inzet. “Wij hebben denkers en doeners in huis en kunnen het uitvoeren. Bovendien kunnen wij sneller, efficiënter en goedkoper dan wanneer de gemeente het zelf gaat uitvoeren. Laat los in vertrouwen. Wij kunnen het.” Maats heeft geen vertrouwen in een goede afloop als de gemeente Opsterland zelf de regie weer neemt. “Dat heeft in de afgelopen veertien jaar ook niet tot resultaat geleid.”

Ook wethouder Anko Postma houdt op 15 februari alvast ruimte in zijn agenda. Hij wil dan het liefst met de initiatiefnemers aan tafel. Maar dan met als inzet aanpassing van het voorgestelde stichtingsmodel. Het college vindt de financiële en juridische risico’s in het model namelijk te groot en de zeggenschap van de gemeente te klein. Postma ziet voldoende mogelijkheden om verder te gaan. “Wij hebben geen tegengestelde belangen en willen uiteindelijk allemaal hetzelfde.” Het voorgestelde stichtingsmodel juridisch aanpassen, stuit bij de initiatiefnemers echter op een muur. Volgens Meine de Jong, een van hen, is het model juridisch nauwkeurig opgesteld. “En dat kinne wy net út elkoar lûke. Moatte wy juridyske oanpassingen dwaan, dan sizze wy nee en gean wy net fierder.”

Ander voorstel

Probleem voor de gemeenteraad is echter dat er op 14 februari helemaal geen voorstel op tafel ligt om ja of nee te zeggen tegen het stichtingsmodel. Stemt de raad in met het collegevoorstel dat er wel ligt, dan draagt ze het college op om samen met de initiatiefnemers tot een voor beide partijen acceptabel model te komen. Fractievoorzitter Sjors Veenstra van oppositiepartij CDA begrijpt niet waarom het college nu weer voor een route wil kiezen zonder duidelijke randvoorwaarden. “En waarom kiest u niet voor een duidelijk advies? U laat nu weer veel opties open, inclusief een route met de traditionele aanbesteding.” Postma legde de bal over de randvoorwaarden terug bij de raad. “Dat is aan u.” Volgens Wanda Geertsma (VVD) is er gezien de uitspraken van de initiatiefnemers ook helemaal geen basis om verder te praten over aanpassing van het model. Ze was ook kritisch over het op verzoek van de gemeenteraad door de Antea Group uitgevoerde externe onderzoek. “De raad heeft duidelijk gevraagd om het stichtingsmodel te vergelijken met de situatie waarin de gemeente het project zelf uitvoert. Die analyse is er niet.” De initiatiefnemers uit het dorp hebben dezelfde kritiek op het Antea-rapport.

De Skâns

CDA, PvdA en GroenLinks-Op- sterLanders stelden ook vragen over hoe in het verdere proces rekening gehouden wordt met de toekomst van De Skâns. Veenstra (CDA): “Want juist vanwege De Skâns is in 2019 het dossier bij de mienskip neergelegd.” Postma ziet geen andere optie dan dat De Skâns haar eigen route blijft lopen nadat zij vorig jaar uit het mienskipsinitiatief is gestapt. Collegepartijen Opsterlands Belang, PvdA en ChristenUnie lieten in hun vragen doorschemeren moeite te hebben met het stichtingsmodel. Joke Brouwer (PvdA): “Het stichtingsmodel lijkt een mooi model, maar wij weten niet waar we ja op zeggen.” Willemijn Bruining (Opsterlands Belang) vindt de situatie in Leeuwarden, waar al ervaring is met het stichtingsmodel, niet goed vergelijkbaar met die in Gorredijk. “De gemeente heeft daar veel meer te zeggen.” 

Oebele van der Veen (CU) omschreef het raadsvoorstel als een mooie handreiking naar de initiatiefnemers. Hij klonk ook niet overtuigd door de duizend ondertekenaars van de petitie in Gorredijk om het mienskipsplan te ondersteunen. “Zijn al deze mensen op de hoogte van de ins en outs van het stichtingsmodel of willen ze alleen maar een nieuwe sporthal?”

Ophef

Vooral CDA en VVD waren maandag uiterst kritisch op hoe het college richting Gorredijk heeft gecommuniceerd via een advertentiepagina in deze krant. “Een suggestieve kop en een artikel dat een verkeerd beeld geeft van de besluitvorming”, aldus Sjors Veenstra (CDA). “Bovendien suggereert de wethouder in de toelichting in de Leeuwarder Courant dat de pers niet objectief is. Dat is nogal wat.” Wanda Geertsma (VVD) noemde de advertentie ‘Stoer praat richting Gorredijk’. “Een klap in het gezicht van de mienskip, gevolgd door een onnodige draai om de oren van de pers. U heeft er een puinhoop van gemaakt, ook richting raad.” Postma betreurt alle ophef, zegt open en transparant te hebben gecommuniceerd en heeft alle vertrouwen in de pers.