Afbeelding

Deadline glasvezel in dorpen nadert

Dat er plannen zijn om in de Opsterlandse dorpskernen glasvezelnetwerken aan te leggen, kan niemand ontgaan. Online, in de krant, langs de weg en via de brievenbus komt veel informatie op de bewoners af. Op verzoek van deze krant zet initiatiefnemer DELTA Fiber Nederland de antwoorden op de meest gestelde vragen nog eens op een rijtje. 

Nadat eerder het buitengebied van Opsterland al is voorzien van een glasvezelnetwerk, is het nu de beurt aan de dorpskernen. DELTA Fiber Nederland is de partij die momenteel onderzoekt of er in Opsterland voldoende belangstelling is. Aanleg volgt wanneer 25 procent van de adressen meedoet. Ureterp is het eerste Opsterlandse dorp dat deze doelstelling heeft gehaald. Hier start de aanleg medio 2022, begin 2023 moet het netwerk hier klaar zijn. 

Waarom zou ik voor glasvezel kiezen? Mijn verbinding is nu prima.

Met glasvezel ben je klaar voor nĂș en de toekomst. Jaarlijks verdubbelt het internetverbruik en voor toekomstige ontwikkelingen is een stabiele verbinding nodig. Met glasvezel kun je even snel up- als downloaden, zonder problemen met het hele gezin tegelijk online, tv kijken en gamen met de snelheid van het licht. Je hebt daarbij de keuze tussen diverse telecom- aanbieders.

Kan iedereen in Opsterland een glasvezelabonnement afsluiten?

Alle inwoners van de dorpen in gemeente Opsterland kunnen zich aanmelden tot en met 2 februari 2022 door een abonnement af te sluiten bij een van de vijf telecomaanbieders (Caiway, Delta, Helden Van Nu, Kliksafe of Online.nl). De looptijd van een abonnement is 1 jaar. Als 25 procent van de inwoners zich aanmeldt, komt er glasvezel in  Opsterland. De buitengebieden hebben al glasvezel. 

Betalen inwoners van Opsterland een toeslag voor glasvezel?

Wil je glasvezel, dan hoef je alleen een abonnement af te sluiten bij een telecomaanbieder. Er geldt dan geen toeslag of vastrechtvergoeding. Bij aanmelding na 2 februari worden wel aansluitkosten in rekening gebracht.

We zien veel slechte reviews over DELTA en Caiway. Hoe zit dat?

Slechte reviews zijn er over alle internetbedrijven. Wanneer de internet- of televisieverbinding niet goed is, is het ongemak en de ontevredenheid snel erg groot. DELTA krijgt op Trustpilot gelukkig al betere cijfers dan bijvoorbeeld KPN of Ziggo. Ook scoren DELTA en Caiway bij de onafhankelijke vergelijkers erg goed. DELTA is bijvoorbeeld al twee jaar op rij de beste internetprovider volgens de Consumentenbond, met de beste klantenservice.

Waarom kan ik niet mijn eigen telecomaanbieder kiezen?

Omdat DELTA Fiber Netwerk een open glasvezelnetwerk aanlegt, zijn alle telecomaanbieders welkom om zich aan te melden voor toegang tot het netwerk en een samenwerking aan te gaan voor de uitrol van glasvezel in een bepaald gebied. Als een telecomaanbieder niet beschikbaar is, is dit de keuze van de betreffende telecomaanbieder.

Waar kan ik technisch advies krijgen over mijn specifieke situatie?

Bij het overstappen naar glasvezel kunnen veel technische vragen leven over de specifieke situatie in de woning. Kun je wel wat advies gebruiken bij je keuze voor een glasvezel-abonnement? Of wil je bijvoorbeeld weten wat een glasvezelaansluiting betekent voor de bekabeling en apparatuur in jouw huis of bedrijf? DELTA Fiber werkt samen met een aantal lokale elektro- en ICT-bedrijven. Zij helpen je graag verder. Loop eens binnen of maak een afspraak bij Divicore of Veenhuizen SoundVision in Ureterp. Of in Gorredijk bij Expert of Telefoon Reparaties Gorredijk. Ook PC Hemrik is een verkooppunt voor onze glasvezelaanbieders.

In de uitzending GlasvezelTV- Opsterland gaan deskundigen verder in op de meest gestelde vragen. Kijk de uitzending via onderstaande QR-code of in de berichten op sa24.nl.

Afbeelding