Sa! Politiek Café over Opsterland in beweging

Gorredijk Het Kenniscentrum Sport berekende in 2019 dat de maatschappelijke opbrengst van sport en bewegen 2,51 keer hoger is dan de investeringen die de samenleving daarin doet. Door lagere zorgkosten, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. En, zo staat in het Opsterlandse Preventieakkoord, sport en bewegen hebben ook nog eens een positief effect op het welzijn en geluk van bewoners, op leerprestaties, schooluitval, sociale contacten en criminaliteit. Kortom: sport en bewegen worden steeds belangrijker. 

Opsterland kent een Preventieakkoord, een Lokaal Sport- akkoord en het project Sûn Opsterlân dat inzet op een gezonde leefomgeving. Veel projecten en een bescheiden pot met euro's. Maar is dat voldoende? Kan en moet een gemeente niet veel meer doen? Investeren in accommodaties? In ondersteuning van verenigingen? In professionalisering van vrijwilligers? In meer bewegingsonderwijs op de scholen. Of moet het initiatief vooral in de mienskip liggen, zoals bij de Bloeizone Bakkeveen? 

In het Sa! Politiek Café staat deze maand Opsterland in beweging centraal. Met aan tafel de Opsterlandse raadsleden Oebele van der Veen (ChristenUnie), Johan Sieswerda (GroenLinks-OpsterLanders) en Bareld van der Meer (CDA). Namens D66 schuift lijsttrekker Shajan de Wagt aan. Als deskundigen van buiten de gemeenteraad zijn Bart Maats en Felix van Ginkel van de partij. Maats is huisarts in Gorredijk en al jaren actief in het Mienskipsinitiatief in Gorredijk dat werkt aan betere sportmogelijkheden. Van Ginkel is directeur van openbare basisschool De Treffer in Gorredijk, die werkt volgens het concept van bewegend leren en natuurlijk fit.  

De nieuwe aflevering van het Sa! Politiek Café is vanaf vrijdag 28 januari (18.00 uur) te zien op sa24.nl.