Permanent tweerichtingsverkeer Hoofdstraat in Gorredijk

Gorredijk De gemeente Op- sterland wil definitief tweerichtingsverkeer invoeren in de Hoofdstraat in Gorredijk. De proef van het afgelopen jaar is volgens het college van B en W een succes. Voor vrachtverkeer blijft er wel eenrichtingsverkeer gelden. 

De proef was een initiatief van winkeliersvereniging Whi; de leden zijn enthousiast over de resultaten. Zij vinden dat de bereikbaarheid en de uitstraling van het centrum zijn verbeterd. Plaatselijk Belang deelt die mening. Volgens  onderzoekers heeft de nieuwe situatie niet tot grote verkeersknelpunten geleid, ook al nam het verkeer in de Hoofdstraat met circa twintig procent toe. Circa 72 procent van de bezoekers van buiten Gorredijk noemt de bereikbaarheid goed. De snelheid van het verkeer is amper veranderd. Tijdens de proef zijn geen verkeersongevallen in de Hoofdstraat geregistreerd, ook de politie ontving weinig klachten. Uit onderzoek blijkt dat de druk op de parkeerplaatsen niet is veranderd. Door de toename van het verkeer zijn er wel meer opstoppingen in de Hoofdstraat. Om overlast te beperken richt de gemeente nu een aantal laad- en losplekken in en gaat ze actiever handhaven op verkeerd geparkeerde voertuigen.

Ook kritische geluiden

Uit belevingsonderzoek van passanten blijkt volgens de gemeente dat de groep voorstanders van tweerichtingsverkeer is gegroeid ten opzichte van metingen vooraf. Toch is bijna 60 procent van de ondervraagden, vooral fietsers en voetgangers, voorstander van eenrichtingsverkeer. Ook Veilig Verkeer Nederland, de politie en de Fietsersbond blijven kritisch over tweerichtingsverkeer. Zij vinden de weg hiervoor te smal, bovendien vinden ze de oplossing te auto-gericht. 

Er is nog geen oplossing voor de parkeerproblemen aan de Brouwerswal. De proef met langsparkeren is vanwege weerstand in de buurt nooit van de grond gekomen. Opsterland komt binnenkort na overleg met onder andere de buurt met een alternatief. De gemeenteraad neemt uiteindelijk op 14 februari een beslissing over de definitieve invoering van tweerichtingsverkeer.